Агромаркет

Підкореневе підживлення озимини

Підкореневе підживлення озимини

Внесення рідких добрив у ґрунт за допомогою підживлювача дозволяє отримувати оптимальні результати розвитку озимих зернових.

 

Отримання високого врожаю і якісного зерна озимих зернових культур залежить не тільки від основного внесення добрив, а й від регулювання живлення протягом вегетації. Необхідність підживлення встановлюється залежно від запланованої якості врожаю, вмісту основних елементів у ґрунті, вологозабезпеченості, біологічних особливостей сортів, часу відновлення весняної вегетації, кількості раніше внесених міндобрив і деяких інших факторів. Ранньовесняне підживлення впливає в основному на величину врожаю озимих культур.

 

Коли постає питання підкореневого внесення добрив, то його можна виконати сівалкою, якщо підживлення відбувається сипучими добривами. А якщо йдеться про підживлення рідкими добривами? Як бути в такій ситуації? Можна спробувати додатково обладнати сівалку, встановивши на неї систему комунікацій. Але для цього потрібно вирішити кілька питань: де встановити бак для транспортування добрив, від чого організувати привід насоса для подачі добрив, де встановити систему комунікацій для подачі добрив у ґрунт, вирішити, як подавати добрива у ґрунт, та ще ряд інших технічних питань.

 

Сьогодні на українському ринку для підкореневого підживлення пропонуються спеціальні агрегати – підживлювач «ПРД-3000»(див. фото 1), який можна використовувати як для підкореневого підживлення, так і для міжрядного підживлення високотехнологічних культур з шириною міжряддя 45 і 70 см. Підживлювач агрегатується з трактором тягового класу 1,4. Агрегат має ширину захвату 6 м та бак з робочим об’ємом 3000 л. Подача добрив відбувається за допомогою мембранно-поршневого насоса, привід якого виконаний від колеса агрегата (фото 3), завдяки чому забезпечується постійна норма внесення рідини незалежно від зміни швидкості руху агрегату.

 

Подача робочої рідини відбувається через ротаметри (фото 4), на яких закріплені форсунки з каліброваними отворами (шайба-дозатор), що розподіляють загальний потік рідини до робочих органів культиватора і забезпечують рівномірність внесення по ширині захвату, а також запобігають витіканню добрив при зменшенні тиску в системі до 0,5 атм. Ротаметр (градуйована прозора пластикова колба з кулькою всередині служить для візуалізації процесу внесення добрива і сигналізує про забивання робочого органу. Під час роботи потік рідини підіймає кульку на певну величину, що свідчить про нормальну роботу системи. Якщо при роботі агрегата виникло блокування подачі рідини до робочого органу (забивання тощо), то в колбі кулька не рухається.

 

Внесення рідких добрив у ґрунт забезпечується за допомогою дискового робочого органа (фото 5). Він складається з диска і фігурного ножа, який встановлений відразу за диском, до якого кріпиться металева трубка для подачі рідини у ґрунт. Внесення добрив проводиться під тиском 4–6 атм., що зводить до мінімуму можливість забивання робочих органів. На підживлювачі встановлено систему комп’ютерного контролю Bravo 110, яка дозволяє оператору контролювати всі основні параметри процесу внесення, для точного і рівномірного розподілення добрив по поверхні. Комп’ютер отримує сигнал від датчика швидкості та витратоміра, на основі яких підраховує та показує відповідні показники. Основним показником є норма внесення робочої рідини. Стежачи за цим показником, оператор може підтримувати потрібну норму внесення шляхом зміни швидкості агрегата. Крім норми внесення, додатково можна спостерігати за значенням одного з таких показників: швидкість руху, оброблена площа, кількість вилитої рідини, рівень в баку, час внесення тощо.

 

Таблиця. Технічна характеристика підживлювача «ПРД-3000»

Робоча ширина захвату, м

6

Об’єм бака, л

3000

Робоча швидкість, км/год.

7–12

Продуктивність га/год.

7,1–13,8

Глибина внесення, мм min-max

80–200

Продуктивність насоса, л/хв.

160

Кількість дисків, шт.

14

Діаметр дисків, мм

530

 

 

Олександр Малий, Богуславська сільгосптехніка

газета “АгроМаркет”, січень 2012 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ