Україна імпортує картоплю через нестачу сховищ і переробки
Українські виробники картоплі не можуть забезпечити стабільні поставки культури протягом усього року, що змушує країну бути її імпортером. Головними причинами цього є критична нестача сучасних картоплесховищ та практично відсутня переробка сировини, вважає Сергій Рибалко, керівник фермерського господарства «Аделаїда» на Житомирщині та член ради директорів Української асоціації виробників картоплі.
Про це повідомляє «Комерсант Український».
За словами фермера, на сьогоднішній день в Україні є лише близько 300-350 тис. тонн місць для зберігання, і вони не є найбільш сучасними. Це призводить до того, що значна частина врожаю – до 4 млн тонн за об’єктивними оцінками – просто пропадає або йде на корм худобі.
«На сьогоднішній день армія їсть картоплю польську і всі їдять картоплю польську», – сказав Сергій Рибалко.
Ця ситуація склалася через те, що українські виробники не можуть забезпечити стабільність поставок протягом всього року.
«Споживачу потрібна стабільна поставка картоплі протягом всього року. Чи може український фермер це забезпечити? Ні, не може, тому що в нього нема сховищ, у нього немає якості такої, як нам потрібно для роботи. У нього немає стабільності», — зазначив Рибалко.
Спікер підкреслив, що стабільність професійного виробництва картоплі можуть забезпечити сховища і зрошення. Без цих двох факторів, при нестабільності врожаїв через погодні умови, Україна продовжуватиме імпортувати картоплю з Польщі, Прибалтики, Німеччини та навіть Франції.
Ще однією масштабною проблемою є відсутність потужної переробки. Для порівняння, Бельгія вирощує 6,5 млн тонн картоплі, а переробляє 5,7 млн тонн. Україна, за об’єктивними оцінками, вирощує близько 8-9 млн тонн картоплі, але переробляє лише близько 300 тис. тонн (з них до 100 тис. тонн на чипси та близько 200 тис. тонн на крохмаль). Картоплю фрі Україна взагалі не виробляє, імпортуючи 20-25 тис. тонн готової продукції.
ФГ «Аделаїда» вже розвиває напрямок чищеної та вакуумованої картоплі для сегменту HoReCa, який є економічно вигіднішим, ніж самостійна чистка в ресторанах. На жаль, бюджетні організації в Україні поки не використовують цей продукт.
Близько 25% собівартості картоплі становить насіння, оскільки якісний насіннєвий матеріал Україна змушена імпортувати (Франція, Німеччина, Голландія, Шотландія). В Україні немає зон, вільних від попелиць, яка є переносником вірусів.
Сергій Рибалко вважає, що чим менше картоплі вирощують особисті підсобні господарства, тим вищий рівень нації, закликаючи відмовлятися від домашнього вирощування як економічно невигідного і часто шкідливішого через неконтрольоване використання добрив і засобів захисту.
Читайте також: Польща встановила рекорд з експорту картоплі. Найбільший покупець – Україна