Овочі-Ягоди-Сад

Нідерландський фермер бачить великий потенціал вертикальної культури журавлини

Нідерландський фермер бачить великий потенціал вертикальної культури журавлини

Розташована на Тесель ферма Island Berry, є однією з лише восьми виробників журавлини у Нідерландах.  її власник Ян Бейс відзначає позитивні результати цьогорічного врожаю і бачить значний потенціал у вертикальній (підвісній) культурі.

Про це повідомляє AGF. 

Протягом останніх років журавлина набирає все більшої популярності, перетворюючись із сезонного продукту для святкування Дня подяки чи Різдва на популярний інгредієнт, який використовують цілий рік у харчових продуктах та для здоров’я. Підприємство Island Berry, засноване понад десять років тому, спочатку використовувало традиційне ґрунтове вирощування, а шість років тому запровадило вертикальну культуру, подібну до тієї, що використовується для полуниці.

Ян Бейс пояснює, що вертикальна (підвісна) культура дозволяла точно контролювати полив і мінеральне живлення. Це сприяло формуванню довгих, здорових пагонів із міцними ягодами. Хоча компанія змушена відмовитися від цього методу через переїзд та складнощі дистанційного керування фермою, Ян Бейс впевнений у великому потенціалі цього напряму для майбутнього виробництва журавлини. Вирощування журавлини є складним процесом, оскільки культура росте повільно і не витримує конкуренції з бур’янами.

Цьогорічний урожай на Теселі виглядає позитивно завдяки ідеальному цвітінню 2025 року, що дозволило розпочати збір вже у вересні. Уся продукція Island Berry є скромною за обсягами та свіжою не продається: одразу після збору ягоди глибоко заморожують і переробляють на різні локальні продукти. Для підтримки майбутніх фермерів і підвищення інтересу до цієї нішевої культури, Ян Бейс розробив курси та тренінги з вирощування журавлини, які охоплюють також економічні аспекти бізнесу.

Читайте також: Вирощуванням журавлини фермери відновлюють торфовища