Китай нарощує переробку картоплі та підкорює світовий ринок
Світовий ринок переробки картоплі за останні десятиліття суттєво змінився, і Китай починає впливати на його структуру, доводять у своєму дослідженні вчені Ланьчжоуського інституту хімічної фізики Китайської академії наук, Китайського університету Академії наук, Державної ключової лабораторії ефективного використання сухих і напівсухих орних земель Північного Китаю та Інституту аграрних ресурсів і регіонального планування Китайської академії аграрних наук, а також Інституту зберігання та переробки сільськогосподарської продукції Ганьсу Академії аграрних наук Китаю.
Публікація була оприлюднена в журналі Foods.
Науковці повідомляють, що світовий ринок переробленої картоплі у 2023 році оцінювався у $40,97 млрд і може зрости до $60,08 млрд до 2031 року.
Китай, попри статус найбільшого у світі виробника картоплі, переробляє близько 15% врожаю. Індія переробляє приблизно 7%. Натомість Сполучені Штати Америки, Канада, Німеччина, Нідерланди, Франція та Бельгія мають значно вищі рівні переробки завдяки сучасним технологіям, автоматизації та ефективним системам контролю якості.
У статті зазначено, що Китай швидко розвивається, але все ще відстає від світових лідерів у сфері продуктивності, автоматизації та якості продукції. Найбільші відмінності помітні у виробництві фрі, чипсів, картопляних пластівців і крохмалю, а також у питаннях сталого розвитку та конкурентоспроможності.
Важливим переломним моментом став 2022 рік, коли Китай уперше став нетто-експортером замороженої картоплі фрі. Дослідники відзначають, що це сигналізує про підвищення якості продукції та зміцнення позицій на міжнародних ринках.
У перспективі галузь рухатиметься у напрямку більшої автоматизації, інновацій, переробки побічних продуктів і глибшої інтеграції на глобальних ринках.
Читайте також: Європейські інвестори хочуть вкластися в завод картопляного пюре на Волині