Овочі-Ягоди-Сад

Садівничий проєкт на Вінниччині нарощує виробництво преміальних яблук і груш

Садівничий проєкт на Вінниччині нарощує виробництво преміальних яблук і груш

Вінницьке підприємство ТОВ «Дудіков» нарощує виробництво преміальних яблук і груш на площі понад 110 га та готує масштабний проєкт із переробки й зберігання продукції.

Про це повідомляє Techhorticulture.com.

Компанія має близько 80 га яблунь та 30 га груш. Співзасновник Олег Онуфрійчук зазначає, що врожайність на окремих ділянках досягає 85 тонн яблук і 50 тонн груш з гектара. Поряд із садівництвом господарство вирощує зернові та олійні культури і будує холодильний комплекс із шоковою заморозкою, що дозволить працювати цілорічно.

Асортимент яблук включає сорти Ред Чіф, Ерлі Редван, Джеромін, Голд Чіф, Чемпіон, Фуджі та інші. Найстабільнішими в умовах регіону виявилися Чемпіон, Фуджі та Голден. Водночас сорт Ред Чіф поступово виводять через низьку стійкість до весняних заморозків.

Фахівці господарства пояснюють, що вибір підщеп і сортів впливає на силу росту дерев, урожайність, стійкість до кліматичних стресів і смакові якості плодів. Для яблунь використовують підщепи М9, М106 і 54-118, для груш — Айва Сідо, БА-29 та Кювелін. Також вони адаптують збирання та продаж під прогноз попиту і сезонні коливання ринку, звертаючи увагу на лежкість продукції.

Компанія наголошує, що кліматичні ризики, зокрема весняні заморозки, можуть впливати на формування насіннєвої камери плодів і їхню здатність зберігатися в холодильнику. Тому зимостійкість і стійкість до температурних коливань залишаються ключовими критеріями при підборі сортів.

Читайте також: «Сади Дніпра» вперше експортували грушу до Саудівської Аравії