Тепличний виноград на Дніпропетровщині дає 5 тонн зі 100 кв. м
Господарство «Виноградник Юліних» щорічно збирає 5 тонн товарного винограду, вирощеного у теплицях з 1 тис. кущів на двох дослідницьких ділянках по 50 кв. м.
Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» написала Ольга Юліна, співзасновниця компанії.
Ділянки розташовані у селі Олексіївка Нікопольського району Дніпропетровської області.
«Ділянка вибрана дуже вдало, на рівнині, – розповіла Юліна. – За 300 м від нас було Каховське водосховище, але після підриву дамби ГЕС відійшла вода й утворилися плавні. Місцеві фермери зробили дамбу, і відтік води зупинився, але її поповнюють підземні джерела».
За словами фермерки, хоча вода стала набагато солоніша, вона більш-менш придатна для поливу, хоча виноградарі все одно зробили глибокі свердловини та поливають тільки з них.
Виноград висаджений за стандартною схемою на дві площини, відстань між кущами 2,2 м, міжряддя 2,5 м, висота шпалер 2,6 м. Найбільше, по 8 кущів, висаджено популярні сорти Ламборджині, Хелловін та Аватар, решта – максимум по 2.
«Кращі результати показують кишмиш Велетень, Озорник, вперше посадили й вже дав гарні результати Журавчик Червоний, Грація, кишмиш Іриска, Загадка Калугіна», – розповіла Юліна.
Читайте також: Малі виноградарі Одещини можуть отримати гранти до $25 тис.