Українські сорти часнику шикують в Іспанії
Використання садивного матеріалу часнику з теплих країв у холодних може привести до збитків у виробництві, хоча навпаки це працює, і досить ефективно. Наприклад, українські сорти часнику дуже добре почуваються в Іспанії, тоді як в Німеччині та Франції – стрілкуються лише частково.
Таку думку у своїй статті для журналу «Плантатор» висловив Сергій Паращенко, засновник ТОВ «Чистий продукт».
«Приклад – успішне використання нашого сорту в Іспанії, – сказав експерт. – Там він формує набагато більше листків і велику цибулину. Проте якщо ви хочете розвити виробництво в Україні на іспанському часнику, зазнаєте фіаско. Так само, якщо зв’яжете свій бізнес із нестрілкуючими сортами. Перспективу в Україні мають лише стрілкуючі сорти місцевої селекції, хоча в Іспанії, Ізраїлі та Індії буде інакше».
За словами Паращенка, в Іспанії українські сорти стрілкуються ще краще, ніж в Україні (7-8 листків проти 14 там), тому що на Піренейському півострові для них більш комфортні умови, немає зими й стресу від неї.
«Наш часник в Іспанії шикує, навіть додає внутрішні зубки, а в нас лише один ряд. Водночас в інших країнах (Німеччина, Франція) український сорт «стріляє» лише частково, – написав виробник. – Часник має свою генетичну пам’ять і дуже любить районування – саме тому кажуть, що у кожної країни часник свій».
Читайте також: В Україні неефективно використовується цінний садивний матеріал часнику