Як перетравлюються жири в організмі птиці
Засвоюваність ‒ головний чинник, який впливає на вивільнення енергії з жиру, що надходить в організм птиці з кормом, пише журнал «Наше птахівництво».
Засвоюваність залежить від:
‒ довжини вуглецевого ланцюга,
‒ кількості зв’язків із воднем,
‒ конкретного розташування насичених і ненасичених жирних кислот у структурі тригліцеридів,
‒ складу жирних кислот,
‒ структури раціону,
‒ статі і віку птиці,
‒ складу кишкової мікрофлори тощо.
Жири перетравлюються в дванадцятипалій кишці під дією солей жовчних кислот і ліпази соку підшлункової залози. Запускає цей процес гормон холецистокінін. У результаті утворюються так звані міцели (агрегати частинок в колоїдному розчині) з моногліцеридів, дигліцеридів і вільних жирних кислот. Міцели можуть містити й жиророзчинні вітаміни.
Варто зазначити, що ненасичені жирні кислоти мають вищу здатність утворювати міцели, ніж насичені, через що можуть поглинати насичені кислоти за змішування з ними.
Далі вивільнені жирні кислоти повторно етерифікуються й утворюють ліпопротеїни, фосфоліпіди, ефіри холестерину, потрапляючи в такому вигляді в кровоносну систему зі шлунково-кишкового тракту.
Як повідомлялося, рослинні жири організм птиці засвоює ефективніше.