В Україні змінюються вимоги до пакування харчових продуктів
19 листопада 2025 року набирає чинності Закон України №2718-IX “Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами”.
Про це повідомляє пресслужба Держпродспоживслужби України.
Цей закон запроваджує сучасні європейські стандарти безпечності для всіх матеріалів, що контактують із харчовими продуктами — від упаковки, посуду, тари та кришок до обладнання, що використовується у виробництві харчів.
Що змінюється?
Вперше на законодавчому рівні встановлюються чіткі вимоги до безпечності харчової упаковки та матеріалів, які не повинні виділяти у продукти шкідливих речовин чи сторонніх запахів.
Закон зобов’язує виробників і імпортерів:
- впровадити належну виробничу практику (GMP);
- декларувати відповідність матеріалів встановленим вимогам;
- контролювати міграцію хімічних речовин із упаковки в продукти;
- проводити наукову оцінку ризиків;
- забезпечувати правильне маркування упаковки.
Перехідний період
Матеріали та предмети, виготовлені до 19 листопада 2025 року, можуть перебувати в обігу до завершення строку придатності.
Як зазначив голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук, “бізнес матиме час для планової заміни упаковки, а споживачі — поступовий перехід на безпечні матеріали. Це рішення дозволить уникнути дефіциту пакувальних матеріалів і водночас забезпечить дотримання вимог безпеки.”
Нагалаємо, пакування лохини дасть якісний прорив у експорті.