Якість яєчної шкаралупи впливає на виводимість курчат-бройлерів

Якість яєчної шкаралупи вважається одним із найважливіших чинників, що впливають на виводимість курчат-бройлерів, пише журнал «Наше птахівництво».
Значною мірою якість шкаралупи визначається якістю внутрішньої й зовнішньої мембран.
Традиційні методи визначення питомої ваги не дають можливість виявити дефекти цих структур на відміну від оцінювання прозорості. Сучасні швидкорослі лінії курчат-бройлерів третину свого життя проводять усередині яйця. Тому необхідно якомога краще оптимізувати це середовище, зокрема всі компоненти яєчної шкаралупи, які відіграють важливу роль у захисті ембріона, диханні та харчуванні.

Коли йдеться про якість шкаралупи яєць, занадто часто її пов’язують тільки з товщиною. Однак треба перевіряти й інші параметри, наприклад наявність прозорих плям. Ці плями ‒ дефекти мікроструктури внутрішньої й зовнішньої мембран шкаралупи, які роблять її більш крихкою, менш еластичною й міцною.
Міцніша мікроструктура мембран, а, отже, шкаралупи, забезпечує кращий розвиток ембріона і ліпший захист внутрішнього вмісту яйця від контамінації. Тому варто приділяти більше уваги цьому важливому параметру якості.
Міцні яйця можуть мати відносно тонку шкаралупу з добре сформованою мікроструктурою. І навпаки ‒ крихкі яйця можуть мати товсту шкаралупу з погано сформованою мікроструктурою через високу прозорість мембран. Добре сформована мікроструктура мембрани забезпечує гарний опаловий колір яєць (із низькою прозорістю). Мікроструктура ж мембрани, сформована більш хаотично, призводить до утворення ширших каналів між палісадами у шкаралупі, більшої кількості дефектів і прозорих плям.
Нагадаємо, захворювання птиці погіршують якість шкаралупи яєць.