Секрет цукристості 23,5%: на Закарпатті збирають унікальний урожай винограду
На виноградниках фермерського господарства «Михайлик» родини Пауків, що відоме як «Шато Паук», біля Мукачево на Закарпатті триває збір урожаю. Цьогоріч збір почався із невеликим запізненням, проте червоні сорти, зокрема Мерло, показали несподівано високу цукристість – 23,5%, що є дуже добрим показником для місцевої зони.
Про це повідомляє Мукачівська міська рада.
Загальна площа плантацій, яким уже понад 20 років, становить 32 гектари. Виноградар Іван Паук, винороб у третьому поколінні, зазначає, що сорти (Мерло, Каберне Совіньйон, Совіньйон Блан, Гевюрцтрамінер, Шардоне та інші) підбирали під місцевий клімат, продовжуючи традиції виноградарства, які існували тут ще за часів Австро-Угорської імперії.
Господар планує переробити близько 50 тонн зібраного винограду самостійно. Іван Паук, який вже другий рік є ліцензованим виноробом, дотримується принципу шато, переробляючи лише власно вирощений виноград.
Винороб прагне вдосконалювати якість продукції через навчання та нове обладнання.
Роботи на виноградниках, що охоплюють період з грудня до вересня, переважно виконуються вручну місцевими жителями, які знають кожен кущ. За день одна працівниця може зібрати до 850 кг винограду. Жнива на плантаціях триватимуть ще кілька тижнів.
Читайте також: Японські вчені створили новий сорт винного винограду з використанням дикого генотипу