Лохина була удвічі дорожчою, ніж торік, проте це влаштувало не всіх виробників

Сезон лохини цього року починався з ціни 300-450 грн/кг, а завершився на 200-270 грн/кг, у розпал продажів –-100-150 грн/кг. Це майже вдвічі більше, ніж торік. Проте виробники із ЗАкарпаття залишилися невдоволеними.
Такі дані наводить інформаційно-аналітичне агентство «АПК-Інформ» у ринковому огляді журналу «Садівництво по-українськи».
Експерти зазначають, що навіть така ціна влаштовує не всіх виробників, які виробляють достатньо якісну продукцію. Всі скаржаться на здорожчання ресурсів для виробництва, зокрема, робочої сили, вихід на ринок великих обсягів неякісної лохини, яка не дає ціні зростати, та подальше зниження кількості споживачів через війну. Також додають сюди імпорт лохини, який стримував ціну.
На думку Анни Домбровської, засновниці компанії «Фруктовий Сад», скоріш за все, ціною залишились незадоволені виробники з Закарпаття, які зазвичай виходять на ринок першими, а цього сезону їхній вихід через погоду збігся з Київщиною, і вони звісно втратили.
«Для них ціна дійсно була низькою, – сказавла вона, – але ми отримали непоганий врожай на відкритому ґрунті, і для нас 130 грн/кг у пік сезону була дуже гарною ціною. Крім того, була низка й інших регіонів, які дуже постраждали від погоди, зокрема граду, хоча в інших було все гаразд. Тому у цьому сезоні вирощування лохини у відкритому ґрунті було більше схоже на лотерею».
Читайте також: Фермер попередив про нову реальність ринку лохини