Овочі-Ягоди-Сад

Вертикальна гідропоніка може дати у півтори рази більше салату за звичайну

Вертикальна гідропоніка може дати у півтори рази більше салату за звичайну

При вертикальному вирощуванні збільшується кількість рослин на м2, але їхня якість погіршується й збільшуються витрати на електроенергію.

Про це у своїй статті для журналу «Плантатор» написала Надія Марченко, технологиня ТОВ «Вершки і Корінці», яка вирощує салати, базилік, руколу для мереж супермаркетів і HoReCa.

«Коли ми плануємо на «горизонті» виростити 250-350шт/м2 (в залежності від рослини), то при вертикальному вирощуванні ця цифра може сягати 450-500шт/м2 в рік, – зауважила авторка. – Салати вирощують як на торфу, так і на мінваті з використанням стаканчиків».

На перший погляд вирощуванні на гідропоніці здається легким та швидким заробітком, але це зовсім не так, сказала фермерка. Гідропоніка може включати використання агрегатного субстрату або рослинних середовищ, таких як вермикуліт, кокосова койра або перліт.

«Якщо вертикальні труби, стелажі, піраміди наші умільці роблять самі, то системи проточки, підтоплення та басейни купується за кордоном, – додала Марченко. – При плануванні потрібно враховувати цей момент, так як це дуже не дешево».

Читайте також: Салати на гідропоніці