Ветеран відкрив у Хмельницькому сокарню

У Хмельницькому ветеран війни Ярослав Козачук разом із дружиною Катериною у вересні відкрили сокарню, де жителі громади можуть переробляти врожай у натуральний пастеризований сік.
Про це повідомляє «Суспільне Хмельницький».
«Сьогодні нам привезли фрукти. Це буде мікс – груші, внизу яблука. Навіть якщо товар не зовсім ідеальний, його можна пообрізати та привезти нам. Ми переробимо», – розповіла співвласниця сокарні Катерина Козачук.
За її словами, послуга є унікальною для Хмельниччини.
«У нас є послуга «під ключ». Ви приносите яблука, груші, моркву чи виноград – ми миємо, подрібнюємо, пастеризуємо та розливаємо у пакети. Сік може зберігатися понад рік», – пояснила вона.
Для запуску бізнесу придбали обладнання з Литви. Частково фінансування надали Український ветеранський фонд і грантові програми.
«Ідея виникла після спілкування з побратимом з Тернополя, який відкрив там сокарню та запропонував співпрацю», – зазначив Ярослав Козачук.
За день у закладі переробляють близько 1 тонни продукції. Вартість трилітрового пакування пастеризованого соку становить 80 грн, п’ятилітрового – 120 грн, десятилітрового – 200 грн.
«Ми розливаємо у пакування bag-in-box або Super Pouch. Вони мають краник і зручні для використання вдома», – додала Катерина Козачук.
Хмельничанин Володимир після переробки 70 кг яблук отримав 40 л соку.
«Маю на дачі багато яблук, але сам не встигаю займатися. Дізнався про сокарню і вирішив скористатися послугою», – розповів він.
Подружжя планує розширювати можливості виробництва.
Читайте також: Тернопільський фермер розповів, як відкрив «Сокарню»