Овочі-Ягоди-Сад

Ветеран відкрив у Хмельницькому сокарню 

Ветеран відкрив у Хмельницькому сокарню 

У Хмельницькому ветеран війни Ярослав Козачук разом із дружиною Катериною у вересні відкрили сокарню, де жителі громади можуть переробляти врожай у натуральний пастеризований сік.

Про це повідомляє «Суспільне Хмельницький».

«Сьогодні нам привезли фрукти. Це буде мікс – груші, внизу яблука. Навіть якщо товар не зовсім ідеальний, його можна пообрізати та привезти нам. Ми переробимо», – розповіла співвласниця сокарні Катерина Козачук.

За її словами, послуга є унікальною для Хмельниччини.

«У нас є послуга «під ключ». Ви приносите яблука, груші, моркву чи виноград – ми миємо, подрібнюємо, пастеризуємо та розливаємо у пакети. Сік може зберігатися понад рік», – пояснила вона.

Для запуску бізнесу придбали обладнання з Литви. Частково фінансування надали Український ветеранський фонд і грантові програми. 

«Ідея виникла після спілкування з побратимом з Тернополя, який відкрив там сокарню та запропонував співпрацю», – зазначив Ярослав Козачук.

За день у закладі переробляють близько 1 тонни продукції. Вартість трилітрового пакування пастеризованого соку становить 80 грн, п’ятилітрового – 120 грн, десятилітрового – 200 грн. 

«Ми розливаємо у пакування bag-in-box або Super Pouch. Вони мають краник і зручні для використання вдома», – додала Катерина Козачук.

Хмельничанин Володимир після переробки 70 кг яблук отримав 40 л соку. 

«Маю на дачі багато яблук, але сам не встигаю займатися. Дізнався про сокарню і вирішив скористатися послугою», – розповів він.

Подружжя планує розширювати можливості виробництва.

Читайте також: Тернопільський фермер розповів, як відкрив «Сокарню»