У структурі міжнародної торгівлі овочі обіймають лише 30%

У структурі світової плодоовочевої торгівлі на овочі припадає близько 30%, тоді як плодові і ягідні культури – 70%.
Про це у ринковому огляді журналу «Плантатор» зазначила Вікторія Рудь, кандидатка економічних наук, старша наукова співробітниця Інституту овочівництва і баштанництва НААН.
«Це означає, що фрукти – глобальні, а овочі – локальні, – пояснює вона. – І хоча обсяги виробництва овочів більше, а асортимент їх досить великий, проте всі країни їх більше вирощують для внутрішнього споживання. Тож їхня питома вага в експорті завжди менша за фрукти».
Згідно із даними ФАО та міжнародної інформаційно-аналітичної платформи East-Fruit, у загальній картині світової овочевої торгівлі абсолютними лідерами є томат, перець, а також заморожені овочі та картопля. Питома вага цибулі становить 6%, помідора – 15%, перцю – 11%.
Нагадаємо, дефіцит робітників в овочівництві досягає 40%.