Овочі-Ягоди-Сад

Дефіцит робітників в овочівництві досягає 40%

Дефіцит робітників в овочівництві досягає 40%

В окремих регіонах рівень нестачі сезонної робочої сили в овочівництві досяг 30-40% у порівнянні з довоєнним періодом.

Про це у ринковому огляді журналу «Плантатор» зазначила Вікторія Рудь, кандидатка економічних наук, старша наукова співробітниця Інституту овочівництва і баштанництва НААН.

«В останні роки овочівницькі господарства змушені були скорочувати обсяги ручної праці, що особливо критично для вирощування трудомістких культур, таких як капуста, морква, цибуля, томати тощо, – зауважила Рудь. – Нестача робочих рук призвела до зменшення площ обробітку і втрат частини врожаю через неможливість вчасно провести збиральні роботи».

Водночас у межах країни сформувався значний резерв внутрішньо переміщених осіб (ВПО) – станом на початок 2024 року їх кількість оцінювалася у понад 4,9 млн осіб. Ця категорія населення могла б бути задіяна в аграрному секторі, зокрема у виробництві овочевої продукції, зазначила експертка.

«Проте, недостатній рівень інституційного, нормативно-правового та організаційного забезпечення на місцях гальмує ефективне залучення ВПО до сезонних та постійних робіт у сільському господарстві, – резюмувала Рудь. – Зокрема, відсутність спеціалізованих програм адаптації та навчання, низька поінформованість роботодавців та самих переселенців про можливості працевлаштування, а також складна логістика переміщення до місць роботи (особливо у сільській місцевості) знижує потенціал використання внутрішнього кадрового ресурсу».

Читайте також: Овочівники Центру і Заходу збирають учетверо менший врожай цибулі порівняно з Півднем