Експерти пояснили, чому яблука дорожчають четвертий сезон поспіль

У Європі, у тому числі і в Україні, вже четвертий сезон поспіль зростають ціни на яблука, що є безпрецедентним явищем для колись найдоступнішого фрукта. Серед причин – нижчі врожаї, зростання попиту на яблучний концентрат через світову нестачу апельсинового концентрату.
Про це повідомляє EastFruit.
За даними видання, у Молдові середні оптові ціни на сорт Голден Делішез зросли з $0,32/кг у 2021/22 до $0,67/кг у 2024/25. В Україні подорожчання було ще різкішим – із $0,26/кг до $0,69/кг, у Польщі – з $0,31/кг до $0,60/кг. З огляду на роздрібні націнки, споживачі відчувають рекордну інфляцію цін на яблука.
«В Україні роздрібні ціни на яблука сьогодні на 60-70% вищі за ціни на банани, вдвічі дорожчі за сливи і порівнянні або перевищують ціни апельсинів, хоча для цитрусових зараз не сезон і вони дорогі», – зазначив Андрій Ярмак, економіст ФАО.
Він спрогнозував, що восени ціни дещо знизяться, але все одно залишаться вищими за багато імпортних фруктів та місцевих альтернатив.
Ріст цін пояснюють структурними змінами в галузі. Кліматичні ризики – заморозки, спека та інші стреси для рослин – знижують урожайність та якість плодів. Ситуацію посилює високий попит переробних підприємств на яблуко для концентрату, а також глобальні проблеми з виробництвом апельсинового соку у Бразилії. Відтак навіть фрукти нижчої якості йдуть на переробку, що обмежує пропозицію на ринку свіжих яблук.
Прогнози на сезон 2025/26 залишаються невтішними: виробництво яблук у Європейському Союзі очікується на 7,5% нижчим від середнього рівня останніх років. Споживання яблук на душу населення продовжує знижуватися, поступаючись лохині, іншим ягодам та екзотичним фруктам.
Читайте також: Ранні яблука Гала супермаркети закуповують по 60 грн/кг