Учені пояснили, як з’явилася картопля

Сучасна картопля з’явилася в результаті природного гібридизаційного процесу між томатами та близькими до картоплі рослинами 9 млн років тому в умовах підняття Анд.
Про це повідомляє ScienceDaily.
Міжнародна команда вчених встановила, що сучасна картопля виникла через природне схрещування томатоподібних рослин і диких видів картоплі з Південної Америки. Дослідники виявили, що цей давній гібрид створив бульбу – підземний орган запасання поживних речовин, який дозволив рослині виживати в суворих умовах Анд і швидко поширюватися.
«Наші результати показують, як гібридизація між видами може стимулювати еволюцію нових ознак, даючи змогу виникати новим видам. Ми нарешті розгадали таємницю походження картоплі», – зазначив Санвен Хуанг із Китайської академії сільськогосподарських наук.
Дослідники проаналізували 450 геномів культурної картоплі та 56 диких видів. Вони виявили, що всі сучасні картоплі містять стабільну комбінацію генетичного матеріалу як від Etuberosum (дикі види з Чилі), так і від томатів. Важливі гени, що відповідають за формування бульб, SP6A та IT1, успадковані відповідно від томатів і Etuberosum, і без них гібрид не міг би утворювати бульби.
Еволюційна новація збіглася з підйомом Анд, що створив нові екологічні умови. Бульби дозволяли рослинам розмножуватися без насіння та швидко освоювати різні екосистеми від помірних лук до високогірних альпійських зон.
Хуанг додав: «Виникнення бульби дало картоплі величезну перевагу в суворих умовах, сприяючи розмаїттю видів, на які ми сьогодні покладаємося».
Читайте також: Генетики довели, що картопля частково походить від томата