Агрономія

Які вимоги до якості зерна ячменю для різних потреб

Які вимоги до якості зерна ячменю для різних потреб

До якості зерна ячменю, залежно від його призначення, висувають різні вимоги. У зерні, яке використовують для продовольчих цілей і виготовлення солоду у спиртовому виробництві, нормовані натура і вміст дрібних зерен, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Такі показники, як здатність до проростання та життєздатність, для ячменю, що призначений для виготовлення солоду в спиртовому виробництві, повинні бути не нижчими від 92% (в стандарті наведено норми за здатністю до проростання і життєздатністю тільки для зерна, поставленого не раніше як за 45 діб після його збирання).

Зерно, яке використовують на кормові цілі, має менше обмежень. Для зерна ячменю, яке йде на виготовлення пива, регламентують такі показники, як маса 1000 зерен, масова частка білка, вміст дрібних зерен, крупність, здатність до проростання, життєздатність.

Уміст білка в зерні пивоварного ячменю першого класу має бути не більшим за 11%, маса 1000 зерен – не менша за 40 г, крупність – не менша за 85%. Для другого класу значення цих показників повинні становити відповід но 11,5%, 38 г та 70%.

Рекомендовані вимоги до якості зерна пивоварного ячменю за показником екстрактивність (для першого класу не менше як 79%, другого – 77%) встановлюють у договорі (контракті) між постачальником і покупцем.

Зерно ячменю має бути здоровим, без самозігрівання і теплового ушкодження під час сушіння; повинне мати запах, властивий здоровому зерну (без затхлого, солодового, пліснявого, сторонніх запахів); нормальний колір, властивий здоровому зерну певного класу; не допускається зараження шкідниками хлібних запасів, крім зараження кліщем не вище І-го ступеня.

У разі невідповідності нормам якості ячменю хоча б за одним із показників його переводять у нижчий клас.

Раніше повідомлялося, як визначити показники якості зерна м’якої пшениці, які особливості розподілення зерна жита за класами та як сформувати однорідні партії зерна пшениці поліпшеної якості та запобігти їх змішуванню.