Тваринництво

У найближче десятиріччя у світі споживатимуть на 13% більше продуктів тваринного походження

Протягом наступних 10 років глобальне виробництво продукції тваринництва, включно з рибою й морепродуктами, зросте на 14%. Очікується, що споживання продуктів тваринного походження у світі збільшиться на 6% у розрахунку на душу населення.

Такі дані містяться в новому прогнозному звіті ФАО й ОЕСР, пише PigUA.

Основним драйвером зростання споживання стане поліпшення добробуту населення у країнах, що розвиваються. Найвищим попит на м’ясо, рибу й молочну продукцію залишиться у країнах із високим рівнем доходів. Водночас у найбідніших регіонах світу споживання залишатиметься низьким.

Загалом прогнозується, що споживання продуктів тваринного походження зросте на 13%, причому переважно ‒ в країнах із середнім рівнем доходу, де швидко зростає і чисельність населення, й купівельна спроможність.

Ще однією яскравою тенденцією є зростання міжнародної торгівлі продуктами харчування. За оцінками аналітиків, через 10 років 22% всіх споживаних калорій у світі будуть імпортовані. Виробництво все більше зосереджується далеко від місця споживання, що лише підсилює потребу в ефективній міжнародній співпраці.

Збільшення обсягів виробництва буде досягнуто, зокрема, за рахунок підвищення продуктивності на одну тварину та з гектара сільгоспугідь. Новітні технології, інвестиції, інтенсивніше використання добрив і кормових добавок відіграватимуть ключову роль, особливо в країнах із середнім рівнем розвитку. Водночас у Африці та Південній Азії прогнозується розширення площ сільськогосподарських угідь через обмежений доступ до сучасних технологій.

Очікується, що викиди парникових газів від первинного сільського господарства збільшаться на 6% ‒ менше, ніж прогнозоване зростання виробництва. Це свідчить про скорочення викидів на одиницю продукції. За оцінками експертів, доступні низьковуглецеві технології можуть забезпечити одночасне зростання продуктивності на 15% і скорочення викидів на 7%.

Раніше ми писали про прогноз щодо споживання м’яса у світі протягом 2025-2034 років.