Як визначити показники якості зерна твердої пшениці

Для твердої пшениці в перелік необ хідних показників якості клейковина не входить, а визначення масової частки білка є обов’язковим.
Про це у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer пише Ірина Гасанова, кандидат сільськогосподарських наук (Інститут зернових культур НААН України).
Так, для зерна пшениці твердої першого класу зна чення цього показника має становити не менше як 14%, другого – 13%, третього – 12%, четвертого – 11%, а для п’ятого класу зерна не регламентується (табл. 2).

Для пшениці твердої, зважаючи на відповідне її призначення, одним із важливих класоутворювальних показників є склоподібність зерна. Для першого класу значення цього показника має бути не меншим ніж 70%, для другого – 60%, третього – 50%, четвертого – 40% і тільки для п’ятого класу відсутні обмеження за склоподібністю.
«Слід зазначити, що зерно пшениці всіх класів має бути здоровим, не зіпрілим і без теплового пошкодження; повинне мати властиві здоровому зерну запах і колір; не дозволено зараження шкідниками зерна»,
– зазначає Ірина Гасанова.
Раніше повідомлялося, як визначити показники якості зерна м’якої пшениці та як сформувати однорідні партії зерна пшениці поліпшеної якості та запобігти їх змішуванню.