Чим годують беконних свиней

Беконних свиней відгодовують спеціальними кормами. Для цього типу відгодівлі потрібні скороспілі тварини білої масті з довгим тулубом: породи ландрас, п’єтрен, естонська беконна.
У віці 6-8 місяців їхня жива маса повинна становити 70-100 кг за середньодобових приростів 500-600 г, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Особливе місце посідають свині породи п’єтрен. Молодняк досягає живої маси в 90 кг за 210-230 днів. Витрати кормів на кілограм приросту ‒ 2-2,5 кормові одиниці за м’ясної відгодівлі та 3,5-4 кормові одиниці ‒ за м’ясо-сальної.
Найкращий бекон можна одержати за згодовування молодим свиням ячменю, пшениці, жита, гороху та сочевиці. З соковитих кормів кращим вибором є морква, цукрові й напівцукрові буряки, гарбузи й картопля.
Горох у другому періоді відгодівлі у вигляді дерті може становити за поживністю 20-30% раціону. Він значно підвищує якість бекону й забезпечує високі прирости (700-800 г на добу).
А в разі годівлі поросят ячменем сало набуває хорошої щільності, білого кольору та приємного смаку.
Овес згодовують у невеликій кількості, бо він погіршує якість сала. Його використовують у перший період відгодівлі.
Кукурудза ‒ у вигляді дерті й засолених качанів.
Беконним свиням слід давати не менше як 0,5-1,5 л висівок на голову на добу протягом усього періоду відгодівлі.
Борошно з якісного конюшинового сіна робить раціон відгодівельників більш повноцінним.
Картопля має велике значення в годівлі беконних свиней: вона містить багато вуглеводів і сприяє утворенню щільного сала. Кращі результати отримують, коли картопля не перевищує 40% загальної поживності раціону.
Цукровий буряк добре перетравлюється організмом свиней і підвищує перетравність всього раціону.