На Одещині випробовують японські нанобульбашки для вирощування озимої цибулі

На півдні Одещини фермерське господарство «Стоянов» випробовує нову японську технологію вирощування озимої цибулі із застосуванням нанобульбашок кисню.
Про це повідомляє «Південь сьогодні».
Восени 2024 року тут висадили кілька італійських гібридів озимої цибулі, зокрема Balstar та Divina Star. Новинка цьогорічної кампанії – система збагачення води для зрошення нанобульбашками кисню. Обладнання надала японська компанія Kakuichi у межах підписаного меморандуму про співпрацю.
«Наше око радувало той результат, що ми вже на глаз бачили, що рослина, яка розвивалася і отримувала додатковий кисень за результатами цієї технології, вона має точно стовідсотково більшу врожайність, ніж наші звичайні умови», – розповіла депутатка Одеської облради, експертка з аграрної політики Алла Стоянова.
Нині технологію тестують у польових умовах. Науковці вивчають її вплив на врожайність цибулі та мікробіом ґрунтів. У разі успішних результатів її планують застосовувати для інших культур, зокрема рису та бавовни.
Читайте також: У «Грунтознавці» почали збирати ранні грунтові овочі