В одній камері фруктосховища треба зберігати плоди одного кольору чи сорту – фахівець

В одній камері фруктосховища треба зберігати плоди одного кольору, а краще одного сорту.
Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» пише Павло Булгаков, міжнародний консультант зі зберігання плодоовочевої продукції.
«Тепловиділення та дихання кожної партії продукції навіть в рамках одного сорту, якщо вони вирощені у різних регіонах країни, можуть відрізнятись, навіть якщо мають майже однакову технологічну зрілість. Крім того, в одному сховищі не мають пересікатись різні фруктові і овочеві культури, і навіть коридорні приміщення краще провітрювати після відвантаження попередньої і перед ввезенням нової продукції».
– пояснює Павло Булгаков.
Тут важливим є показник виділення плодами СО2 залежно від температури у камері холодильника та виділення тепла плодами залежно від температури, додає експерт.
«При температурі +21°C яблуко виділяє набагато менше тепла за персик. Але з поступовим охолодженням тепловиделення знижується, як і виділення СО2. Для персика, як і для інших кісточкових, наприклад, черешні, дуже важлива швидкість охолодження на самому старті зберігання».
– пише Павло Булгаков.
Експерт наводить приклад фермера, який перевозить рефрижератор по клітках персикового саду по мірі збирання, підключаючи його до мережі, щоб максимально пришвидшити процес охолодження. Можна розмістити в садочку і непересувний тимчасовий холодильник, радить фахівець.
Нагадаємо, плоди, які не потрапили у коридор збирання, краще щойно збути та не зберігати.