Тваринництво

Годівля відіграє фундаментальну роль у питанні терморегуляції організму тварин

Як подолати тепловий стрес

Як подолати тепловий стрес

Годівля відіграє фундаментальну роль у питанні терморегуляції організму тварин.  

В умовах глобального потепління та підвищення температури навколишнього середовища все гостріше постає питання, як подолати тепловий стрес у високопродуктивних тварин і зберегти їхнє здоров’я й продуктивність. 

Тепловий стрес корів — стан організму, спричинений через утримання тварин у середовищі, мікроклімат якого вищий за оптимальні показники норми: температура вища за 20 °C і відносна вологість понад 75%. 

У молочному скотарстві тепловий стрес (ТС) — типова проблема, в основному у весняно-літній період. Через дію ТС змінюється поведінка корів, фізіологічні процеси, енергетичний баланс і стан антиоксидантної системи в їх організмі, в результаті чого знижуються кількісні показники молока, їх продуктивність, погіршується загальний стан, відтворна здатність, підвищуються ризики виникнення ацидозу рубця, маститів, ендометритів тощо. Для профілактики ТС в корів слід контролювати в приміщеннях температурно-вологісний індекс, а також покращувати умови утримання й технологію годівлі для зниження впливу ТС на корів (таблиця)

Таблиця. Кореляція ТС від параметрів температури і вологості

За ТС тварини використовують енергію та поживні речовини корму для розсіювання температури тіла, щоб знизити негативний вплив. У відповідь на ТС тварини збільшують використання білка для синтезу глюкози, отримуючи основні джерела енергії. 

Ознаки теплового стресу корів: 

• температура тіла вища за 39,2–39,4 °С; 

• частота дихання перевищує 80–100 рухів/хв; 

• посилюється зовнішня слинотеча; 

• збільшується споживання води (на 15–40%); 

• знижується споживання сухої речовини (СР) корму (на 5–25% СР); 

• знижується частота скорочень рубця (Споживання СР знижується, відповідно, і продуктивність. І тільки 50% спаду надоїв пояснюється зниженням споживання СР. Решту 50% пов’язано зі змінами в обміні речовин і реакції різних тканин й органів на звичне вироблення гормонів. Проте це зовсім не означає, що заходи з підтримання споживання СР зайві. Вони важливі й допоможуть збільшити поїдання кормів у критичний час. Тварини в літній період споживають більше корму в нічний час, коли температура довкілля нижча. Тому краще більшу частину раціону роздавати на ніч, а денну порцію розділити на 2–3 роздачі, щоб зменшити теплоутворення в спекотний час і збільшити споживання СР.); 

• тварини зменшують рухову активність, щоб знизити теплопродукцію. 

Механізми боротьби тварин із ТС: 

• фізіологічна терморегуляція: тварини можуть регулювати свою внутрішню температуру завдяки потовиділенню, збільшенню частоти дихання, периферичного кровотоку та зміни власного метаболізму; 

• пошук тіні: тварини шукають укриття, щоб захистити себе від прямого сонячного випромінювання; 

• пошук води: збільшення споживання води, щоб уникнути зневоднення й компенсувати втрату рідини через потовиділення та дихання; 

• підвищена вентиляція: вони збільшують частоту дихання і шукають місця з вищою циркуляцією повітря для зниження температури тіла.  

Годівля відіграє фундаментальну роль у питанні терморегуляції як інструмент запобігання виникненню ТС та його перебігу. Натуральні кормові добавки й інгредієнти є дуже корисними. Антиоксиданти, зокрема вітамін Е, селен і поліфеноли тісно пов’язані зі зниженням негативних наслідків ТС. Селен є одним із найважливіших мікроелементів, що бере участь у зниженні ТС, спричиненого високою температурою. Однак для корів особливо важливо, у якій формі селен надходить в організм. Найвищу біодоступність має його органічна форма (селенометіонін). Тому особливо корисно вводити в раціон корів добавки на основі органічної форми селену та в захищеній формі, який, не руйнуючись мікрофлорою рубця, вбудовується в білки тіла корови, створюючи депо для потреб організму. Забезпечення організму корови високоефективним антиоксидантом — селеном веде до зниження вмісту соматичних клітин у молоці, нормалізації роботи імунної системи, ефективній боротьбі організму з наслідками теплового стресу. 

Електроліти — натрій, калій і хлорид — необхідні для підтримання водного балансу в організмі. Вітаміни, хоча й не є єдиним рішенням для контролю ТС у тварин, відіграють важливу роль у підтриманні імунної системи. Комплекс вітамінів групи В, що містить тіамін (B1), рибофлавін (B2), ніацин (B3) і біотин (B7), необхідний для енергетичного обміну та правильного функціонування нервової системи. Ці вітаміни допомагають зберегти здоров’я й оптимальну продуктивність тварин у несприятливих умовах. Вітамін D бере участь у засвоєнні кальцію та фосфору, необхідний для функціонування кісток і м’язів. Дефіцит вітаміну збільшує наслідки теплового стресу. 

Надзвичайно корисними є спеціалізовані дріжджові пробіотики. Їх можна знайти в багатьох раціонах високопродуктивних стад Європи та США. Провідні позиції на ринку дріжджових пробіотиків посідає препарат, що є спеціально відібраним за ефективністю впливу на середовище рубця, виготовлений зі штаму живих дріжджів. Ці дріжджі сприяють утилізації молочної кислоти в рубці, оптимізуючи його рівень рH, утилізації кисню, покращують мікрофлору рубця. Біологічно активні речовини, що виділяють дріжджові клітини, стимулюють розвиток корисної мікрофлори рубця. ТС часто, але не завжди, супроводжується окислювальним стресом. В організмі значно підвищується потреба в антиоксидантах для боротьби з окислювальними агентами. Зруйновані вільними радикалами клітинні мембрани є воротами для розвитку інфекційних захворювань. Імунна система перебуває в пригніченому стані. 

Деякі рослини можуть бути корисними для зниження впливу ТС, їх можна використовувати як кормові добавки в раціоні тварин. Так, м’ята відома своїми освіжаючими властивостями, допомагає полегшити відчуття високої температури. Було доведен о, що м’ята покращує засвоюваність їжі, збільшує споживання води й знижує температуру тіла у СГ тварин. 

Також знижує вплив ТС евкаліпт. Його основний активний компонент — цинеолін зупиняє фізіологічне вивільнення певних молекул, що спричиняють запальні реакції, запобігаючи виробленню та секреції слизу, а також надає протизапальну й знеболювальну дію. 

Рішення від Josera 

Для запобігання виникнення й легшого перебігу ТС компанія Josera пропонує комплексну кормову добавку для дійних корів із рослинними компонентами DairyPilot FlavoVital®. Вона містить поліфеноли з відібраних плодів і трав, вітаміни групи В та живі дріжджі Saccharomyces cerevissae

DairyPilot FlavoVital® — це важливий допоміжний інструмент для забезпечення високої продуктивності й здоров’я тварин, який забезпечує здоров’я рубця, а також високу метаболічну ефективність.  

FlavoVital® — це набір активних діючих речовин із відібраних фруктів і трав для: 

• зміцнення імунної системи при запальних процесах й окислювальному стресі; 

• стабілізації обміну речовин; 

• підвищенні метаболічної ефективності; 

• боротьби з температурним й оксидативним стресами. 

За згодовування DairyPilot FlavoVital® у складі загальнозмішаного раціону чи комбікорму: 

• підвищується споживання сухої речовини корму; 

• зменшується вплив температурного й оксидативного стресів; 

• покращується опірність організму при запальних процесах; 

• забезпечується стабільний метаболізм і висока метаболічна ефективність; 

• стабілізується функціонування рубця та забезпечується стабільний рівень pH

• зберігається високе споживання корму та покращується його конверсія. 

DairyPilot FlavoVital® застосовують у стресових ситуаціях — при тепловому стресі, у разі порушення травлення й обміну речовин, для раціонів із великим умістом концентратів. Продукт рекомендовано згодовувати для підготовки до отелення, в період лактації, для дорощування телят, для відгодівлі бичків. 

Тепловий стрес є суттєвою проблемою для сільгосптварин, особливо для молочних корів, і потребує комплексного підходу до її усунення. Профілактичні заходи з керування мікрокліматом, покращення раціонів і забезпечення тварин комфортними умовами можуть значно зменшити негативні наслідки теплового стресу, покращити продуктивність і репродуктивну функцію тварин, а також знизити економічні втрати у цей період. Запобігання ТС і полегшення його перебігу є найважливішим завданням фахівців молочних господарств у спекотний період року. Заздалегідь продумана і вчасно впроваджена стратегія боротьби з ТС допоможе не лише вберегти підприємство від фінансових втрат, а й забезпечить безперебійне виробництво протягом наступного року. 

Олексій Іванніков, Віталій Ткач
фахівці з годівлі ВРХ ТзОВ «Йозера Україна»

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ