Вітчизняні селекціонери працюють над ранніми та призначеними для переробки сортами картоплі

Сьогодні на ринку України представлено понад 240 сортів картоплі, з яких близько третини вітчизняної селекції, 75 сортів, або майже 80 відсотків, створено в Інституті картоплярства НААН, розповів директор Інституту Микола Фурдига. Робиться акцент на ранніх сортах, сортах, призначених для переробки на чипси та крохмаль.
Про це йдеться у його інтерв’ю для «Агробізнес сьогодні».
«Селекція картоплі не стоїть на місці – щороку ведуться роботи з удосконалення сортів, які відповідають сучасним вимогам аграріїв, переробних підприємств та споживачів. На сьогодні селекціонери працюють над створенням ранніх сортів, сортів придатних для переробки на картопле продукти та з високим вмістом крохмалю», – зауважив Микола Фурдига.
Він пояснив, що ранні сорти дозволяють фермерам отримати врожай вже через 55 – 65 днів після сходів, що особливо важливо для тих, хто прагне першим вийти на ринок молодої картоплі.
«В свою чергу індустрія переробки картоплі вимагає сортів із стабільними біохімічними показниками, низьким вмістом редукованих цукрів та гарною структурою м’якоті. Також слід враховувати і підвищені вимоги до розміру бульб та стійкості до механічних пошкоджень», – зазначив учений.
Виробництво крохмалю потребує сортів із високим вмістом сухих речовин (вміст крохмалю – від 20% і вище).
Читайте також: В Україні зареєстрували три нових сорта картоплі нідерландської селекції