Вірус ToBRFV став загрозою і для переробної галузі томатів, – аналітики

Вірус бурої зморшкуватості томатів (ToBRFV), який уже вразив плантації в понад 30 країнах, почав завдавати збитків не лише виробникам свіжих овочів, а й переробникам.
Про це йдеться в огляді Agrifacts Alliance, опублікованому на LinkedIn, що узагальнює світові наукові дані про вірус: його поширення, симптоми, шляхи передачі та економічні наслідки.
«Ризики для переробників томатів сьогодні вже співставні з тими, що загрожують фермерам свіжого ринку», – наголошується у матеріалі. Експерти закликають впроваджувати гігієнічні протоколи, ранню діагностику та інвестувати в стійкі гібриди, створені з використанням сучасних технологій.
В огляді детально аналізуються новітні стратегії боротьби з ToBRFV. Зокрема, йдеться про створення резистентних сортів за допомогою CRISPR/Cas9, геномного сканування (GWAS) та омiкс-підходів до селекції. Для виявлення вірусу застосовують як класичні методи (ELISA, qPCR, LAMP), так і новітні технології на основі CRISPR та навіть моніторинг стічних вод (wastewater monitoring) для виявлення вірусу в масштабах регіонів.
ToBRFV передається через насіння, механічним шляхом, водою та навіть запилювачами. Його висока стабільність і здатність обходити генетичну стійкість ускладнюють контроль над поширенням. Уражені рослини втрачають товарний вигляд, що б’є по внутрішньому ринку і міжнародній торгівлі.
Читайте також: Ціни на томати в ЄС падають, а Марокко нарощує експорт попри вірус