Закупівельна ціна свинини живою масою досягла 93,5 грн/кг

Середня ціна закупівлі живця свиней додає 2,4% два тижні поспіль. Останні торги травня завершилися подорожчанням на 2,2 грн/кг до 93,5 грн/кг.
Про це повідомили в асоціації «Свинарі України».
Більшість товарних партій закуповували по 93-97 грн/кг. Мінімальні ціни фіксували на заході України, а найвищі ‒ переважно на у східному регіоні.
Ціни на охолоджені свинячі півтуші варіювалися у ширшому ніж зазвичай діапазоні. Так, якщо традиційно розбіжність між мінімальною й максимальною цінами була 12-15 грн/кг, то нині вона зросла до 20 грн/кг. Оператори пов’язують це з регіональною диспропорцією попиту та пропозиції та зі спробою окремих постачальників свинини зменшити перехідні залишки продукції чи уникнути їх.
Представники м’ясопереробки констатують послаблення кінцевої реалізації свинини, пояснюючи його значним підвищенням цін на прилавках і завершенням святкувань.
Окремі оператори зіткнулися з відмовами від попередньо заброньованих партій, через що змушені переносити забій або завершувати тиждень з перехідними залишками та позаплановими складськими запасами.
Зважаючи на це, низка заготівельників вважає, що на майбутніх торгах ціни можуть змінити напрямок руху. Хоча низка операторів наголошує на вкрай обмеженій пропозиції кондиційного живця свиней, нижчу середню масу тварин, і тому очікує на стабілізацію й консолідацію котирувань у межах вужчого цінового діапазону.
А паралельне подорожчання курятини також переважно виступає чинником підтримки для котирувань на ринку свинини.