Площа випарника в овочесховищі впливає на температурний режим

Виробляючи кількість холоду, необхідного для певного обсягу продукту, холодильне обладнання в овочесховищі має “перекрити” випарником певну ширину камери для того, щоб забезпечити рівномірний повітрообіг у ній.
Про це у своїй статті для журналу «Плантатор» розповідає Павло Булгаков, міжнародний консультант із зберігання плодоовочевої продукції.
«Температура зберігання є найважливішим фактором якості продукту у сховищі, – пише він. – Наприклад, параметр ∆T (різниця температур) визначає, наскільки обладнання у сховищі буде висушувати продукцію. Чим вищий ∆T, тим більше вологи буде наморожуватися на випарнику».
Прораховуючи майбутнє холодильне обладнання, виробник має пам’ятати, що воно має бути не тільки економічним, а й ефективним. Завдяки збільшенню площі випарника можна знизити вищеназвану дельту.
Заклавши урожай у камеру, складно вплинути на організаційні питання збирання та вкладання у контейнери, наголошує експерт, проте можна вплинути на технологічні, а саме – режими зберігання, розстановку контейнерів у сховищі, газове середовище у камері, економічне налаштування холодильників.
Читайте також: Експерт назвав основні плюси і мінуси зволожувачів для овочесховища