Тваринництво

Великдень наближається, яйця дешевшають

Протягом останніх двох тижнів зафіксовано зниження цін на нефасовані яйця після зростання в лютому-березні. Так, категорія С1 подешевшала на 5,2% – з 60,85 грн до 57,68 грн за десяток.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Віталій Коваль.

Динаміка цін останніх тижнів:

‒ 28 березня – 60,85 грн;

‒ 4 квітня – 60,44 грн (-0,7%);

‒ 11 квітня – 57,68 грн (-4,6%).

За його словами, на внутрішньому ринку не спостерігається дефіциту курячих яєць, пропозиція задовольняє поточний попит.

«Ринок курячих яєць традиційно характеризується сезонними коливаннями попиту. Поточна цінова динаміка відображає взаємодію ринкових чинників, включно з виробничими витратами (корми, енергоносії, логістика), а також сезонний попит. Мінагрополітики тримає руку на пульсі цінової ситуації та працює над забезпеченням балансу інтересів виробників і споживачів», ‒ наголосив Віталій Коваль.

Зокрема, об’єктивні дані свідчать: виробництво яєць у березні було на рівні 962 млн штук, що на 22,7% більше, ніж у січні (784 млн штук) і на 22,2% більше, ніж у лютому (787 млн штук) цього року. 

Як повідомлялося, 15 компаній мають право експорту яєць і яєчних продуктів до ЄС.