BCAA для здоров’я та продуктивності птиці

Амінокислоти з розгалуженим ланцюгом (BCAA) ‒ лейцин, ізолейцин і валін ‒ одні з основних регуляторів синтезу білка, їх оптимальне співвідношення важливо для здоров’я та продуктивності птиці. Вони підтримують імунітет, впливають на ріст, продуктивність, вихід м’яса, здоров’я та цілісність кишківника, допомагають у транспортуванні поживних речовин тощо.
Щоб забезпечити правильне співвідношення амінокислот розгалуженої лінійки, слід ретельно підбирати різні інгредієнти корму для птиці, пише журнал «Наше птахівництво».
Так, лейцин міститься у більшості злакових кормів, зокрема кукурудзі. Відповідно за використання соєвого чи кукурудзяного рецепта рівень лейцину в кормі буде надлишковим, і потребує синтетичних компонентів або добавки ізолейцину і валіну, які зменшують рівень сирого протеїну в раціоні, з іншими компонентами.
Лейцин відповідає за посилення регуляції вродженої та набутої адаптації, зниження протизапальних цитокінів і підвищення протизапальних цитокінів.
Ізолейцин ‒ за пригнічення вироблення глюкози, підвищення секреції дефензимів (антимікробна та сильна імунна активність). Також він входить до складу імунних клітин.
Валін же підвищує рівень глюкози в крові, протизапальні цитокіни та поліпшує функції дендринних клітин (ланка між вродженим і набутим імунітетом).
На відміну від лейцину та ізолейцину, валін є більш обмежувальною амінокислотою при складанні рецептів кукурудзяно-соєвих комбікормів. Тому до раціонів із низьким умістом протеїну слід додавати валін. До того ж він сприятливіший до антагонізму та ферментативної дегідратації у відповідь на збільшення рівнів лейцину в раціоні.