Як лохиновому господарству бути рентабельним за подорожчання праці збирачів

Дефіцит збирачів та збільшення витрат на оплату праці є основним фактором зростання собівартості вирощування лохини. Частково зберегти рентабельність ягідного господарства, яке працює на внутрішній ринок, може самозбір, який вдало поєднується з екотуризмом.
Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» написав Дмитро Гончарук, співзасновник розсадника «Фруктовий сад АТ». Його господарство організувало самозбір лохини після збору основного врожаю товарної ягоди.
«З п’ятниці по неділю на господарство з’їжджалися відвідувачі цілими сім’ями, – розповів Гончарук. – Ми видавали людям тару і не обмежували, скільки можна з’їсти та скільки мінімум потрібно зібрати для себе та придбати ягоди. Ми додатково заробили на реалізації ягоди яку люди самостійно збирали, відвідувачі познайомились з нашим господарством та отримали море позитиву від такого заходу».
Вартість на матеріали для вирощування ціни суттєво не виросли, констатує експерт, основне подорожчання продукції потягнув трудовий ресурс. За словами Гончарука, якщо у 2023 році за збір ягоди платили 14-18 грн/кг, то у 2024-му 25-30 грн/кг.
«Коли ви реалізуєте ягоду по 90 грн, а у вас третина – це лише збір, то маючи малу врожайність можна бути лише у нулі або взагалі збитковим», – резюмував він.
Читайте також: Виробники лохини будуть збільшувати експорт