У різних цехах свинокомплексу свої вимоги до вентиляції
У кожному цеху свинокомплексу ‒ різні вимоги до вентиляції.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів Василь Лимар, головний технолог «Агропрайм Холдингу».
«Так, супоросна свиноматка лежить 20 годин на станку опоросу, тому для неї комфортнішою буде підпідлогова вентиляція: вона дозволяє тварині весь час дихати свіжим повітрям і охолоджуватись ним», ‒ пояснив він.
А в цеху дорощування працює поперекова вентиляція. Там багато секцій, і в кожній, залежно від віку, має бути своя температура: у перший тиждень ‒ 28 °С, а на кожний наступний тиждень знижується на 2-3 °С.
«Ми дуже ретельно дотримуємося нормативів гранично допустимих викидів забруднювальних речовин у атмосферу, ‒ підкреслив Василь Лимар. ‒ Постійно додаємо ферментувальні бактерії у гноївку в підлоговому просторі, ще деякі ‒ в місця зберігання гною».
А щоб нейтралізувати найшкідливіший і найбільш пахучий меркаптан, який викидає вентиляція, компанія застосовує кілька моделей фільтрації. Зокрема, одна з них передбачає залучення води, краплі якої зв’язують пил і зменшують неприємний запах, розповів Василь Лимар.
Як повідомлялося, швидкість руху повітря через припливні клапани можна оцінити і без приладів.