Експерименти з іноземними підщепами кісточкових накладні для бізнесу
Досвід використання у кісточкових садах іноземних підщеп і сортів вимагає їх всебічного тестування в українських умовах ще до закладання саду.
Таку думку у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» висловив Іван Ярмолюк, власник ФГ «Відродження» (Дніпропетровська область)
«Не можна вчитись на тому, що ви посадили для бізнесу, – це може коштувати вам 15-20 даремно витрачених років», – пояснив він.
Весь досвід треба засвоїти до висадки, наполягає експерт, аби запобігти потенційних проблем у комерційних ситуаціях через слабку адаптованість деяких підщеп і сортів до грунто-кліматичних умов та поширених патогенів.
«Треба враховувати, що вся Європа знаходиться у 6-9-й кліматичних зонах, тоді як Україна здебільшого – у 5-й, – продовжив думку Іван Ярмолюк. – Якщо середня температура у Нідерландах взимку +6°C, у Франції і тим більше Італії – ще тепліше. Вони замерзають при 0°C. То як ми можемо брати звідти підщепу і неадаптований саджанець? Всі ми практики і розуміємо, на що ми наражаємось у цьому випадку. Так, у нас також теплішає, але ще не настільки».
Читайте також: Вінницький фермер забезпечує людей роботою завдяки розширенню саду