Бактерії та гриби можуть збільшувати урожай картоплі

Вчені Утрехтського університету (Нідерланди) створили інструмент штучного інтелекту, який аналізує дані ДНК бактерій та грибів насіннєвої картоплі та зображення полів з дронів для покращення врожаю.
Про це повідомляє пресслужба університету.
Зазначається, що інструмент штучного інтелекту тепер може передбачити, наскільки добре насіннєва картопля виросте у здорові рослини картоплі. Інструмент, розроблений біологами з Утрехтського університету у співпраці з Делфтським технічним університетом і селекціонерами, використовує дані ДНК бактерій і грибів, знайдених на насіннєвій картоплі, і зображення картопляних полів, зроблені дроном.
Незважаючи на те, що картопляні поля заповнені рослинами одного сорту, зростання картоплі часто сильно відрізняється. Ця головоломка давно зацікавила фермерів, біологів і постачальників насіння. Навіть генетично ідентичні рослини картоплі можуть істотно відрізнятися за розміром, урожайністю та стійкістю.
Вчені підозрюють, що бактерії та грибки на поверхні насіннєвої картоплі можуть відігравати ключову роль у цих відмінностях. Ці мікроби можуть або прискорювати ріст і стійкість, або перешкоджати їм.
Тепер дослідницька група під керівництвом біолога Роланда Берендсена підтвердила, що мікроби справді мають вирішальне значення для росту. Їхні висновки, опубліковані в Nature Microbiology , показують, як ці крихітні організми впливають на вирощування картоплі.
Читайте також: Вітчизняні фермери нарощуватимуть виробництво овочів