Точка зору

Фактори успішного овочівництва

Ігор Дидів
доцент кафедри садівництва та овочівництва Львівського національного університету природокористування

Овочі мають надзвичайне значення для продовольчої безпеки України. Я пам’ятаю 2022-й, перший рік війни, коли до нас звернулася громадська організація з Харкова з проханням посприяти у вирощуванні овочів у самому місті, на газонних майданчиках, скрізь, де можна обробити землю. Це дає зрозуміти, яке значення овочі мають у житті людини, особливо у такий важкий час. Ми виробляємо і споживаємо у рази більше овочів, ніж продукції плодівництва і ягідництва.

В Україні вирощується близько 150 видів овочевих культур, але базу для харчування складають всього 20 видів, нарешті у борщовий набір входять лише 5, які мають домінуюче значення серед всіх інших. Щоб виростити овочі, їм треба вклонитися – це важка праця. Одночасно вона залежить від багатьох факторів, які впливають на кінцевий результат:

  • Кліматичні умови
  • Тип грунту
  • Підготовка грунту
  • Сівозміна
  • Сорти та гібриди
  • Строки сівби або висаджування розсади
  • Догляд за рослинами
  • Система удобрення
  • Захист проти хвороб та шкідників
  • Строки збирання
  • Післязбиральна підготовка
  • Різні способи зберігання
  • Маркетинг та логістика

Ви недосіяли необхідну кількість цибулі на гектар, або у вас склалися погані кліматичні умови, наприклад, випав град, і ми отримуємо 15 т/га, як у деяких господарствах цього року. Бізнес хоче отримати максимально, з меншими затратами, використовуючи всі вищеназвані чинники. Це важливо, адже виробник має продумувати всі стратегії, щоб отримувати якісний урожай і при цьому покрити витрати, якій йдуть на вирощування. Якщо хоча б один з факторів не враховується, не входить до стратегії – ми вже недобираємо врожай.