Тваринництво

12 золотих правил доїння корів для профілактики маститу

12 золотих правил доїння корів для профілактики маститу

Основні профілактичні протимаститні заходи ввійшли у 12 золотих правил доїння корів. Ці правила містять заходи перед доїнням, під час доїння та після нього, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Перед доїнням:

‒ регулярно перевіряти стан здоров’я вимені корів;

‒ дотримуватися порядку доїння: незалежно від системи утримання та поголів’я стада першими доять корів, які недавно розтелилися, потім ‒ молодих і після ‒ решту стада. Хворих корів доять останніми;

‒ завжди здоювати перші цівки молока: видоювати 2-3 цівки першого молока й візуально перевіряти його;

‒ обробляти вим’я корів: дійки витирати й обробляти дозволеними засобами. Прикріплені до доїльного апарату дійки мають бути сухими й чистими.

Під час доїння:

‒ регулярно перевіряти рівень вакууму установки: оптимальний рівень вакууму, частота пульсації та співвідношення фаз пульсації мають відповідати рекомендаціям виробника обладнання;

‒ приєднувати установку відразу ж після підготовки вимені: підвісну частину апарата необхідно прикріплювати не пізніше як через 60-90 с після початку підготовки дійок;

‒ уникати холостого доїння: обов’язково стежити за процесом доїння за індикаторними трубками, не можна робити інші справи під час доїння, не використовувати більше як 2 доїльних апарати на доярку;

‒ перевіряти вим’я на повноту видоювання та правильно знімати підвісну частину апарата з вимені ‒ після скидання вакууму та всі 4 доїльні стакани одночасно.

Після доїння:

‒ обробити вим’я: після зняття підвісної частини апарата обробляти дійки, занурюючи їх у антисептичний розчин або обприскуючи дозволеним до застосування розчином;

‒ миття й дезінфекція доїльного обладнання: промивати доїльну установку відразу після закінчення доїння корови, а після закінчення доїння стада мити й дезінфікувати обладнання дозволеними засобами;

‒ охолодження молока: перевіряти температуру охолодження, переконатися що під час і після кожного доїння досягається необхідне значення температури;

‒ контроль результатів доїння: регулярно контролювати якість молока, стан доїльного обладнання й дані про результати доїння.

Як повідомлялося, надлишок соматичних клітин у молоці сигналить про проблеми у корів.