З наступного року Данія не моніторитиме сальмонелу в стадах свиней
З 1 січня 2025 року в свиногосподарствах Данії припинять тестування на сальмонелу.
Про це пише PigUA.
Моніторинг сальмонели у свиней у Данії здійснювався з 1 січня 1995 року. Аналіз цих даних протягом останніх років показав, що рівень захворюваності в стадах був стабільним. Аналогічна картина і з захворюваністю на сальмонелу в свіжій свинині (тушах): її рівень близько 1%.
Кількість випадків захворювання серед людей, пов’язаних із споживанням данської свини, теж стабільно низька останніми роками.
Ці чинники і стали підставою для рішення щодо припинення моніторингу сальмонели у свинячих стадах за чинною моделлю. 1 жовтня 2024 року Данське управління з харчових продуктів направило на обговорення змінений наказ, запропонувавши скасувати моніторинг. Наказ набуде чинності з 1 січня 2025 року. Відтепер забезпечення низького рівня захворюваності на сальмонелу в данській свинині буде виключною відповідальністю забійних підприємств.
Для збереження інформації про рівень захворюваності буде організовано моніторинг із забором щонайменше 540 зразків апендиксу щорічно на забійних підприємствах. Вони дозволять оцінювати рівень захворюваності на національному рівні.
Зразки апендиксу збиралися останніми роками, тому є дані про поточний рівень бактеріологічного надходження сальмонели на забійні підприємства. Отже, вже встановлена базова оцінка, з якою можна буде порівнювати результати майбутнього моніторингу.
Раніше ми писали, як контролювати сальмонелу на переробних підприємствах.