Тваринництво

Свинарі не мають позитивних очікувань на кінець року

Свинарі не мають позитивних очікувань на кінець року

Цього року ціни на свинину нижчі, ніж у 2023 році. Це констатують і виробники свинини, і представники м’ясопереробки, і споживачі. Так, за підсумками трьох кварталів 2024 року ціна закупівлі свиней забійних кондицій майже на чверть нижча за торішню: 58,4 грн/кг проти 76,8 грн/кг (із ПДВ) або 48,7 грн/кг проти 64 грн/кг (без ПДВ).

Про це повідомляють в аналітичному відділі асоціації «Свинарі України» (АСУ).

Утім нижчі закупівельні ціни ‒ лише частина економічних кліщів, у яких опинилися промислові свиногосподарства, адже паралельно зростає собівартість виробництва свинини, наголошують аналітики АСУ.

«Якщо у І півріччі середня собівартість свинини живою масою коливалася в межах 41-45 грн/кг (без ПДВ), то, за попередніми оцінками, у ІІІ кварталі діапазон підвищився до 48,5-52,7 грн/кг (без ПДВ). Тож якщо у січні-червні більшість підприємств покривала понесені на виробництво витрати, то у ІІ півріччі навіть найефективніші змушені працювати у мінус», ‒ підкреслюють у галузевій асоціації.

Позитивних очікувань на кінець року оператори не мають, адже навіть за поступового відновлення цін на свинину, корми дорожчають.

«Середні ціни основних кормових інгредієнтів у ІІІ кварталі були на 30-50% вищі, ніж у січні-березні, а наприкінці року зазвичай ще дорожчають, що підтверджує і цьогорічна динаміка цін на ринку зернових, олійних і продуктів їхньої переробки», ‒ зазначили в АСУ.

Також зростають й інші матеріальні витрати. А щоб утримати персонал, підприємства підвищують оплату праці.

«Подібні економічні випробування традиційно запускають відсів операторів галузі, що в перспективі негативно позначається на обсягах виробництва свинини», ‒ констатують в АСУ.