Агромаркет

Страхова «парасоля» врожаю

Страхова «парасоля» врожаю

Україна цього року стала епіцентром аномально високих температур, внаслідок яких багато аграріїв втратили частину урожаю. За прогнозами Мінагрополітики, втрати пізніх сільгоспкультур через посуху можуть становити 10-15%. Програма індексного страхування «Метеозахист» від «Сингента» у партнерстві з «ІНГО» впродовж восьми сезонів допомагає частково зменшити збитки агровиробників від несприятливих погодних умов, підвищуючи стійкість сільського господарства до змін клімату.

В умовах кліматичних змін

За словами керівника відділу агропромислового страхування компанії «ІНГО» Руслана Зимовця, з початку 40-х років минулого століття температура повітря в світі почала зростати.

«Вчені довели, що щорічне зростання температури на 1-2 градуса в майбутньому глобально впливатиме на нашу життєдіяльність. За останній рік середня температура по Україні вже зросла майже на 1,5 градуси. А в цьому році Україна стала майже епіцентром екстремальної температури», – зазначив він.

Фахівець додав, що у країні впродовж декількох місяців не було достатнього рівня опадів. Та й взимку вже не накопичується велика кількість опадів, яка дозволяє весною гарно стартувати.

Він уточнив, що цього року фіксувалася максимальна температура повітря близько 40 градусів Цельсію, а ґрунт у південних областях нагрівався до 70 градусів. За таких умов жодна рослина не може нормально розвиватись.

«Вже доведено, що з кожним роком температури будуть зростати. До того ж до нас вже доходять повітряні маси із піском з Сахари та Середньої Азії.

А в областях, зокрема, на Сумщині, де ніколи раніше не було суховіїв, це явище спостерігається кожні три-чотири роки. Внаслідок суховіїв відбувається видування поверхневого шару ґрунту. Відповідно, зона Степу в Україні розширюється, лісової зони в країні вже майже немає», – зауважив Руслан Зимовець.

За його словами, вчені намагаються пристосуватись до кліматичних змін, пропонуючи нові сорти та гібриди для нових погодних умов. Аграрії своєю чергою розробляють технологічні карти, щоб нівелювати примхи погоди й збільшувати свої врожаї.

Своєю чергою програма «МетеоЗахист» пропонує агровиробникам гнучкі страхові рішення, що дають можливість реагувати на погодні виклики.

«Завдяки співпраці з «Сингента» і використанню передових індексних методів страхування, ми можемо чітко фіксувати ризики, такі як посуха і спека, і надавати аграріям дієві інструменти для мінімізації збитків. Фіксація збитку спрацьовує автоматично, коли погодні індекси перевищують заздалегідь визначені порогові значення. Тож фермери отримують страхове відшкодування швидше, ніж за звичайного процесу врегулювання збитків», – додав Руслан Зимовець.

Індексне страхування

На відміну від класичного страхування врожаю, в основі індексного закладено спеціальний показник, що характеризує вплив інтенсивності спеки, посухи або зливи на врожайність культури.

Індекс повинен дуже точно показувати, як саме певний ризик впливає на врожайність культури, і це переважно залежить від якості розробки страхового продукту, а саме даних, математичної моделі тощо.

Учасником програми «МетеоЗахист» можуть стати агровиробники із земельним банком від 100 га. Для цього потрібно придбати певну кілька продуктів компанії «Сингента», після чого він може подавати анкету.

Перевагою програми є те, що не потрібно чекати на візит представника страхової компанії, який огляне поля, зафіксує збитки й тільки після цього буде ухвалюватись рішення щодо нарахування або ненарахування компенсації. Учасники «Метеозахист» подають дані про власні поля, а індекси обраховують на основі супутникового моніторингу.
Під програму індексного страхування підпадають найбільш поширені в агровиробництві зернові та олійні. Потрібно також обрати найкритичніші періоди вирощування культур – період проростання у вересні-листопаді (60 днів) або цвітіння та наливу зерна у травні-липні (30 днів). Ці періоди обрали саме тому, що від їх проходження залежить 50-70 % урожайності.

За словами керівника напряму «Фінансові програми та страхові рішення» компанії «Сингента» Романа Хрипка, якщо впродовж періоду, який обере фермер, буде зафіксовано показник опадів менший від зазначеного граничного рівня, то клієнт дістане відшкодування, обраховану за допомогою цифрової системи.

Компанія намагається зробити сервіс якомога зручнішим для агровиробників. Тому разом із

глобальним провайдером погодних супутникових даних фахівці «Сингента» розраховують компенсацію та передають інформацію далі до страхової компанії. Страховик зв’язується з фермером й перераховує кошти агровиробнику.

До того ж, на відміну від класичного страхування, «МетеоЗахист» розповсюджується на регіони, наближені до активних бойових дій.

Роман Хрипко уточнив, що майже 50% від загальної суми компенсації припали на фермерські господарства у Харківській, Донецькій, Запорізькій, Дніпропетровській, Херсонській та Миколаївській областях. Суми відшкодування у 2024 році у цих регіонах загалом становили 104 млн грн.

Рекордні виплати

За словами Романа Хрипка, цього року програма індексного страхування від «Сингента» у партнерстві з «ІНГО» дозволила 349 господарствам частково зменшити збитки від несприятливих погодних умов.

«Покриття «МетеоЗахист» розширилося на 88 % — до 502 тис. га. Через несприятливі погодні умови розмір компенсацій збільшився вдесятеро, а середній рівень відшкодування становив 52%», — зазначив він.

Основні культури по страхових виплатах у сезоні-2024 — це кукурудза та соняшник із загальною площею посівів 335 тис. га і сумою компенсації 225 млн грн. Агровиробники застрахували посіви соняшника та кукурудзи у 1039 анкетах, серед них 1033 анкети з відшкодуванням 99 %, а 386 — з виплатами 100 %.

Учасники «МетеоЗахисту» не приховують задоволення від програми. Зокрема, директор ТОВ «Степ» (Кіровоградська обл.) Олександр Усик розповів, що співпрацює з «Сингентою» близько 10 років.

«Цього сезону ми страхували соняшник та озиму пшеницю. Завдяки «МетеоЗахист» на пшениці отримали невелику компенсацію, а виплати по соняшнику були суттєві — більш ніж півмільйона гривень», – зауважив він.

Своєю чергою, власник ФГ «Нурхаметов» (Кіровоградська обл.) Альберт Нурхаметов є VIP клієнтом «Сингента», адже використовує 100 % технологій компанії, а також застосовує систему Cropwise для моніторингу полів.

«Цього сезону ФГ отримало майже 100 % компенсації на соняшнику, це близько 850 тис. грн. Минулого року спрацювало страхування на ріпаку — одержали виплату в розмірі 180 тис. грн. Це дуже допомагає», — розповів агровиробник.

ТОВ «Маяк» (Донецька обл.) розташоване у зоні ризикового землеробства. А власник господарства Сергій Міхно також є  VIP клієнтом «Сингента», співпрацюючи з компанією понад 10 років. .

«Наразі господарство перебуває в зоні небезпеки через наближеність до бойових дій, тобто маємо безліч викликів, а цього сезону додалися ще й екстремальні погодні умови. Завдяки «МетеоЗахист» отримали рекордну компенсацію по соняшнику  – 4 млн грн.   Не було б погодних викликів, то не було б необхідності в таких програмах. Однак, оскільки погодні ризики лише посилюються, мати таку «подушку безпеки» у вигляді додаткових  бонусів від «Сингента» – це приємно»,- резюмує він.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ