Тваринництво

Дотримання високих стандартів якості води для птиці є важливим елементом ефективного ведення птахівництва

Вода для птиці

Вода для птиці

 Дотримання високих стандартів якості води для птиці є важливим елементом ефективного ведення птахівництва. 

Як часто проблему зі зниженням продуктивності бройлерів ми пов’язуємо з водою? Однак, як видно з результатів досліджень, проведених Університетом штату Джорджія (США), птахівникам потрібно більше уваги приділяти воді, що тече в лініях напування, та охолодженню птиці. Особливо влітку. 

ДЛЯ ЧОГО КОНТРОЛЮВАТИ ВОДУ 

Бройлери залежно від ваги споживають приблизно в 1,5–2 рази більше води, ніж корму. З фізіологічного боку водою транспортують поживні речовини в організм, її використовують для ферментативних і хімічних реакцій, регулювання температури тіла, «змащення» суглобів. Вода потрібна також для зменшення температури повітря в спекотні періоди (системи випарного охолодження, розбризкування, туманоутворення) та для санітарної обробки пташника. Крім того, вона виступає важливим індикатором контролю ефективності стада. Установивши лічильники на кожній лінії напування, можна відстежувати рівномірність розподілення птиці в приміщенні. Споживання води буде більшим у тій частині, де перебуває більше птиці. Коли вона розподіляється нерівномірно, це збільшує конкуренцію за доступ до корму і води, що в поєднанні з накопиченням тепла в зоні скупчення знижує продуктивність стада. 

Прохолодна вода позитивно позначається на самопочутті та продуктивності птиці в спеку

Коли бройлери п’ють найбільше? Існує кілька чинників, що впливають на споживання води. Вік птиці. Споживання води збільшується з віком бройлера, але зменшується пропорційно до ваги його тіла. 

ТЕМПЕРАТУРА ПОВІТРЯ 

З підвищенням температури повітря птиця п’є більше. Одним з основних способів регулювання температури їхнього тіла є випаровування вологи через дихальну систему. Птиця починає важко й часто дихати, вода втрачається, і її запас потрібно відновити, щоб підтримувати баланс в організмі. Як показали експерименти, проведені Університетом штату Джорджія, на комерційних фермах упродовж тривалих періодів теплового стресу споживання води може подвоїтися чи навіть потроїтися. 

Температура води. У кількох дослідженнях вивчали наслідки подачі птиці води різної температури в спекотну погоду. Упродовж їх проведення було з’ясовано, що температура води, нижча навіть на кілька градусів від температури тіла птиці, позитивно впливала на її самопочуття й продуктивність. Прохолодна вода допомагає розсіювати тепло, сприяючи терморегуляції організму. Водночас  у довгих пташниках виникали проблеми з підтриманням необхідної температури води в усій лінії напування. 

ЕЛЕКТРОЛІТИ 

У періоди потенційного теплового стресу значна кількість американських птахівників додає в питну воду електроліти — мінерали, важливі для нормального функціонування клітин і росту. Електроліти допомагають регулювати функції нервів і м’язів проведенням електричних сигналів, вони також важливі для кислотно-лужного балансу крові й утримання рідини. Деякі з електролітів, виявлених у плазмі крові, містять натрій (Na), калій (K), кальцій (Ca), магній (Mg), хлор (Cl), гідрокарбонати (HCO3), сульфати (SO4). Додавання електролітів не лише поповнює кількість елементів, що були втрачені під час теплового стресу, а також стимулює споживання води. Як результат — смертність від теплового стресу знижується. 

ОСВІТЛЕННЯ 

Світло — ще один чинник, що впливає на споживання води птицею. Птиця не питиме, якщо не їсть, і навпаки. У темні періоди вона відпочиває і в результаті не вживає воду. Винятки бувають під час тривалого затемнення. У господарствах, де застосовують програми освітлення, як правило, спостерігають два піки споживання води. Перший — після вимкнення світла («світанок»), другий — перед вимкненням ламп («сутінки»). 

Якість води впливає на ефективність систем охолодження

ЯКІСТЬ ВОДИ 

Хоча вода складається з молекул водню та кисню (H2O), вона є універсальним розчинником і, як результат, може містити багато мінералів і сполук. Надійним способом отримання чистої води є дистиляція. Це дорого, якщо враховувати обсяг води, що споживає типове господарство з розведення бройлерів. Проте вода для птиці не має бути абсолютно чистою. Щоправда, високий рівень забруднення є небажаним. Якість води слід перевіряти в усіх операціях із птицею. Низька якість може порушити травлення  і, як наслідок, негативно впливати на здоров’я й продуктивність птиці. Забруднена вода може бути причиною зниження ефективності вакцин і ліків, що вводять через лінії напування, а також призвести до проблем з обладнанням. Протікання ніпелів зволожує підстилку і послід, що веде до збільшення утворення аміаку та до зниження показників життєздатності стада. Стандарти якості води мають ураховувати чинники, що впливають на смак, накопичення твердих речовин у системі водопостачання та токсичність (таблиця)

Значну кількість стандартів з якості води для птахогосподарств було розроблено, виходячи з тих, що застосовують для питної води людини. Кілька стандартів, рекомендованих сьогодні, базуються на дослідженнях із використанням бройлерів або курей-несучок. Нещодавно було проведено низку досліджень щодо впливу заліза (Fe), марганцю (Mn), нітратів (NO3) та рівня рН у питній воді на продуктивність птиці. Результати показали, що навіть дуже високі рівні концентрації Fe, Mn та NO3 не впливають на здоров’я бройлерів. Слід зазначити, що у дослідженнях використовували ретельно промиті водопровідні лінії. Водночас страждає продуктивність бройлерів від неправильної роботи обладнання, що виникає через високу концентрацію цих речовин. Низька якість води може призвести до розмноження мікробів і накопичення біоплівки. 

Навіть найсучасніша система потребує контролю якості води та регулярного обслуговування

Кілька порад з керування водними ресурсами в пташниках: 

1. Проводити тестування води. Якість води може змінюватися в періоди сильних дощів або посухи, тому додаткові тести у ці періоди допоможуть пересвідчитися в тому, що птиця отримує воду належної якості. 

2. Регулярно замінювати фільтри. Осад та інші частинки можуть спричинити протікання ніпелів, що негативно впливає на якість підстилки. Забруднені фільтри обмежують подачу води для напування та систем охолодження. У деяких випадках традиційні фільтри можуть бути недоцільними, наприклад, для води з високим умістом заліза. У цих випадках треба застосовувати інші методи очищення. 

3. Регулярно промивати лінії напування. Промивання під високим тиском слід проводити після кожного стада та після додавання у воду добавок (вакцин, ліків, вітамінів, електролітів тощо). Кореляція витрати води зі споживанням кормів і багатьма чинниками навколишнього середовища вказує на її важливість у функціонуванні тіла птахів. Птахівники повинні докладати зусиль, щоб забезпечити належний і необмежений доступ птиці до якісної води. Якщо цього не зробити, це призведе до зменшення споживання корму, погіршення конверсії, зниження приростів, а у курей-несучок — яйценосності. 

Матеріал надала компанія HogSlat 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ