Зубки часника важливо висаджувати тільки свіжими, – експерт
Ярі сорти в Україні потрібно сіяти якомога менше – бо з ними більше ризику. Озимі сорти можна сіяти у будь який день у вересня і жовтня, аж до листопада. При цьому важливо використовувати свіжі зубки.
Таку думку у своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» висловив Сергій Шиш, директор компанії «Агроінновейшн».
«Їх садять у березні, щойно погода дозволяє заїхати на поле, – пояснив він. – Кілька років тому господарство замовило ярого сорту на 50 га, а тієї весни дощі йшли до кінця квітня. Цей виробник не встиг навіть ґрунт під посів обробити, не те що посіяти. У результаті весь посівний часник згнив».
Озимий сорт, за словами експерта, сіється з 1 вересня по листопад. Це дуже великий проміжок, наголошує Шиш, тобто сіяти можна в будь-який день, щойно ґрунт буде підготовлено.
«Важливе правило – сіяти зубки тільки свіжими, бажано на наступний день після калібрування і фітообробки, максимум за два тижні, – сказав спеціаліст. – Що раніше сіємо, то більше енергії в зубку залишається, і то більшу врожайність отримаємо».
Читайте також: Експерт розповів про тонкощі садіння часнику