Овочі-Ягоди-Сад

Нідерланди навчатимуть картоплярству 3 000 українських фермерів

Нідерланди навчатимуть картоплярству 3 000 українських фермерів

Проєкт Rebuilding Potato Ukraine є ініціативою нідерландських компаній Agrico та APH щодо створення кліматично-розумного виробництва насіннєвої картоплі та демонстраційно-навчального центру, який фінансується урядом Нідерландів.

Про це повідомляють у Міністерстві сільського господарства Нідерландів.

Пояснюється, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну сильно вплинуло на ринок картоплі в Україні. Витрати на виробництво зросли, якісне насіння картоплі стало дефіцитним і дорогим, виробництво впало. Крім того, зміна клімату поставила під ще більший тиск врожайність картоплі в Україні. Літо 2024 року в Україні було надзвичайно спекотним і посушливим.

Будучи давнім партнером картоплярства в Україні, Нідерланди фінансують картопляний проект в рамках Ukrainian Partnership Facility (UPF), спрямований на забезпечення продовольчої безпеки в Україні, а також стале економічне зростання. 

Проєкт Rebuilding Potato Ukraine прагне:

  • збільшити доступність якісного, доступного за ціною насіннєвої картоплі місцевого виробництва для українських аграріїв;
  • підвищити продуктивність, стійкість та прибутковість українських фермерів;
  • покращити продовольчу безпеку шляхом збільшення доступності якісної картоплі для українських споживачів;
  • представити нідерландські ноу-хау та обладнання як рішення проблем зміни клімату.

«Центр буде зосереджений на виробництві картоплі та навчанні українських фермерів, – зазначають у міністерстві. – Інвестиції будуть зроблені в крапельне зрошення, холодильну камеру та обладнання. Близько 3000 фермерів навчатимуться як безпосередньо в демонстраційному центрі, так і дистанційно. Демонстраційний центр кліматично розумної картоплі дозволить українським – малим і середнім – фермерам вирощувати столову картоплю для місцевого українського ринку. Загалом вони вироблятимуть 53 млн кг картоплі на рік і тим самим сприятимуть продовольчій безпеці та сталому економічному зростанню».

Читайте також: Найвищу врожайність картоплі показав сорт нідерландської селекції