Тваринництво

Що впливає на молочну продуктивність свиноматок

Що впливає на молочну продуктивність свиноматок

Свиноматки народжують понад 14 поросят у кожному гнізді, і ця кількість постійно зростає. Молочна продуктивність свиноматок також збільшилася і сягає 10-12 кг молока на день. Проте фактична молочна продуктивність залежить від рівня споживання корму, температури в приміщенні тощо, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Молочна продуктивність свиноматки збільшується з розміром гнізда приблизно на 0,75 кг на день на кожне додаткове порося. Однак цього недостатньо, щоб забезпечити молоком усіх поросят, особливо в гніздах, де їх 12 чи більше. Зі зростанням номера поросності свиноматок (>5) кількість молока на кожне порося зменшується та стає все критичнішою.

Недостатня молочна продуктивність із розрахунку на порося в сучасних свиноматок виливається в посередні темпи росту поросят. А склад молока свиноматки сприяє накопиченню жиру, щоб компенсувати низькі жирові запаси в новонароджених, стимулювати імунітет, а не максимальний ріст.

Поросята мають потенціал для споживання енергії в подвійній або потрійній кількості. Споживання максимальної енергії прямо пов’язано з їхнім ростом і розвитком, особливо на першому етапі життя.

Крім того, потреба великих гнізд спричиняє негативний енергетичний баланс у багатьох свиноматок. Їхня кондиція часто занадто знижується, що погіршує репродуктивні властивості.