Овочі-Ягоди-Сад

Біологічний захист — нова філософія безпеки та якості

Біологічний захист — нова філософія безпеки та якості

Упродовж кількох останніх десятиліть виробництво сільськогосподарської продукції суттєво збільшилося, реагуючи на стрімке зростання населення планети. Свого часу саме засоби захисту рослин стали однією з рушійних сил у формуванні сталого й ефективного розвитку сільського господарства, гарантуючи високі врожаї та продовольчу безпеку. За різними оцінками, від 40 до 50 % обсягу сільгосппродукції у світі виробляється завдяки застосуванню засобів захисту рослин. Вони відіграють важливу роль у захисті культур від бур’янів, хвороб та шкідників і запобігають появі мікотоксинів у вирощеній продукції. Проте є і зворотний бік медалі, коли тривале й не завжди правильне використання або ж застосування неякісних хімічних продуктів призводять до появи резистентних штамів патогенів і популяцій шкідників, що випереджає створення нових діючих речовин. До того ж зростаюче використання пестицидів справляє вплив на навколишнє середовище, забруднюючи їх залишками воду, ґрунти та продукти харчування. Також відмічається тенденція до порушення стійкості екосистем через втрату частини біоти внаслідок дії хімічних речовин. Усе це несе потенційні ризики для здоров’я людей.

Наразі синтетичні засоби захисту займають понад 90 % світового ринку пестицидів, домінуючи на ньому. Однак, враховуючи негативний вплив на довкілля та зростаючу занепокоєність громадськості щодо побічних ефектів через використання хімічних пестицидів, дедалі більшої сили набирає загальносвітова тенденція екологізації захисту рослин і споживання органічних продуктів харчування, що, своєю чергою, сприяє значному розширенню використання біопрепаратів як альтернативних засобів у боротьбі з хворобами, шкідниками і бур’янами. Біопрепарати у порівнянні з хімічними мають цілу низку переваг, серед яких найбільш цінні — це висока безпека та екологічність для людини і тварин, відсутність фітотоксичності, мутагенної й онкогенної активності та широкий спектр дії на різні патогени.

На сьогодні ринок біопестицидів один із тих, що мають найстрімкіший розвиток, показуючи середні щорічні темпи зростання 9,5 %. За прогнозами аналітиків, уже до 2035 року він має досягти $20,46 млрд і займе понад 10 % світового пестицидного ринку. Якщо розглядати територіально, то найбільший ринок біопрепаратів сконцентровано в Північній Америці — близько 44 %. Проте і Європа не відстає. Завдяки суворій нормативно-правовій базі та наполегливому заохоченню сільськогосподарських виробників до використання біологічних засобів захисту рослин замість синтетичних, їх частка стрімко зростає. Крім того, європейські споживачі добре обізнані у питаннях безпечності харчових продуктів та захисту навколишнього середовища, що стимулює попит на органічні та продукти без пестицидів. Серед усього різноманіття біологічних засобів захисту рослин на європейському ринку найбільш популярними є біофунгіциди. Переважно це мікробіологічні продукти на основі штамів Bacillus, Trichoderma, Streptomyces і Pseudomona, які ефективно діють проти таких збудників, як Pythium, Rhizoctonia, Fusarium, Sclerotinia, Thielaviopsis, Botrytis та Erysiphales.

Що ж до України, то, взявши курс на інтеграцію до Європейського Союзу, наша країна зобов’язалася адаптувати своє законодавство до норм ЄС, зокрема й у сфері засобів захисту рослин. Зважаючи на те, що наразі в Європі уже заборонена велика кількість діючих речовин і процедури заборон тривають, для українських агровиробників особливо важливо якомога швидше розпочати біологізацію систем захисту та поступовий перехід до регламентів ЄС. Така гармонізація буде досить тривалою і складною з огляду на важкі економічні умови України після початку повномасштабного вторгнення, однак вона дозволить удосконалити нормативно-правову базу та надасть можливість стати повноправним членом євроспільноти, забезпечить потік інвестицій, економічний розвиток і конкурентоздатність української сільськогосподарської продукції на європейському ринку.

Проте чи можна відмовитися від застосування хімічних засобів захисту рослин взагалі? Напевно ні, особливо через біорозмаїття збудників та шкідників. Повна відмова від хімічних засобів захисту рослин призведе не тільки до різкого скорочення обсягів виробництва продуктів харчування, а й до їх здорожчання, що, своєю чергою, може поставити під загрозу глобальну продовольчу безпеку. Саме тому останніми роками зростає популярність ідеї поєднання біологічних та синтетичних засобів захисту рослин, які можуть доповнювати один одного й забезпечувати комплексне рішення для захисту рослин від шкідників і хвороб, гарантуючи якість і безпечність сільгосппродукції та поступово зменшуючи використання хімічних пестицидів. За даними досліджень європейських вчених, сумісне застосування біологічних та хімічних препаратів значно підвищує ефективність боротьби з патогенами й шкідниками, знижує норми хімічних препаратів на 20–30 %, а також істотно зменшує залишки пестицидів у сільськогосподарській продукції та навколишньому середовищі. Крім того, таке поєднання завдяки синергічній дії допоможе уповільнити розвиток стійкості до пестицидів у цільових об’єктів і подовжити життєвий цикл хімічних препаратів на ринку. Комбінація біопродуктів з хімічно синтезованими є не лише ефективною, ресурсоощадною, а й безпечною для довкілля. Саме тому її можна розглядати як оптимальне рішення для використання у сільському господарстві.

Оскільки сучасним фермерам потрібні більш стійкі методи вирощування сільськогосподарських культур, які відповідають вимогам споживачів щодо їжі, яку ми вживаємо, компанія «Сингента», що є одним зі світових лідерів у виробництві біологічних препаратів для сільського господарства, постійно впроваджує науково обґрунтовані інновації, щоб запропонувати більше можливостей і гнучкості для виробників. Піклуючись про планету і прагнучи покращити сталість, якість і безпеку сільського господарства за допомогою наукових досягнень та інноваційних рішень для вирощування сільгоспкультур, ми беремо курс на біологізацію і вже в наступному році презентуємо українському ринку спеціалізоване біологічне рішення для захисту овочевих та ягідних культур від цілої низки патогенів. Слідкуйте за нашим сайтом і будьте першими, хто про це дізнається.

Галина Павленко, менеджерка з технічної підтримки засобів захисту овочів та картоплі, компанія «Сингента»

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ