Агромаркет

Арбітраж FOSFA вперше з початку повномасштабної війни визнав форс-мажор

Арбітраж FOSFA вперше з початку повномасштабної війни визнав форс-мажор

Арбітраж FOSFA вперше визнав форс-мажор, пов’язаний з повномасштабною війною в України.

Про це повідомляє ASAP Agri.

У 2022 році арбітражна інстанція FOSFA вперше розглянула справу, пов’язану з форс-мажором через війну в Україні.

За словами Данила Христича (Fortior Law), справа стосувалася експорту 3,5 тис. тонн соняшнику з Херсону до Туреччини за контрактом на умовах CIFFO Marmara/Izmir. Контракт передбачав поставку між 15 лютого та 5 березня 2022 року, однак події, пов’язані з повномасштабною війною, змусили продавця заявити про форс-мажор.

Продавець, який мав виконати поставку, 1 березня оголосив про неможливість виконання контракту, посилаючись на військові дії та заборону на експорт, введену українською владою. Відповідно до контракту, якщо форс-мажор триває понад 60 днів, контракт вважається розірваним, про що продавець заявив 5 травня.

Однак покупець не погодився з тим, що форс-мажор звільняє продавця від відповідальності, стверджуючи, що товар можна було експортувати через інші порти. Після серії суперечок арбітраж FOSFA виніс рішення на користь покупця, зобов’язавши продавця виплатити 1,19 млн доларів США збитків.

Апеляція продавця, подана у серпні, зосереджувалася на тому, що покупець не вимагав доказів форс-мажору і продовжував наполягати на виконанні контракту, попри заборону на експорт.
«Наші основні аргументи полягали в тому, що покупець заперечував саме форс-мажор, але не заборону експорту в Україні, яка була введена; покупець продовжував вимагати виконання контракту; покупець ніколи не вимагав доказів настання форс-мажору. Ми провели велику роботу та зібрати та подали до арбітражу повний контекст того, що відбувалося в Україні на початку весни, що змусило продавця оголосити про форс-мажор», – зазначив Д. Христич. 

Цей випадок підкреслив важливість ретельного прописання умов форс-мажору у контрактах і необхідність своєчасного інформування сторін у разі настання непередбачених обставин.

«Що можна взяти з цієї історії, так це те, що дуже важливий текст в ноті форс-мажору. Лише на вас лежить відповідальність як подати факти, арбітраж не буде ставати на вашу сторону просто так. Недостатньо лише юридичної сторони, треба подати свою історію підтриману фактами, подати контекст», – додав Д. Христич.

Раніше ми писали, як засвідчити форс-мажорні обставини через війну з рф. Також оприлюднено перелік документів для одержання сертифікату про форс-мажорні обставини