Тваринництво

USDA прогнозує українському птахівництву зростання

Птахівництво в Україні цього року відновилося після падіння виробництва в 2022 році демонструє сталість. Наступного року ситуація буде подібною, з незначним зростанням.

Такий прогноз зробили аналітики Міністерства сільського господарства США (USDA), пише Аgroportal.

З огляду на повномасштабне вторгнення, мікроекономічну нестабільність, брак іноземних і внутрішніх інвестицій, відтік населення, проблеми з логістикою, мобілізацію та перебої з електроенергією, виробництво курятини в Україні в 2024 році оцінюється на рівні 1,32 млн тонн, а в 2025 році ‒ 1,33 млн тонн.

Експорт, як прогнозується, сягне 445 тис. тонн цього року та 450 тис. тонн ‒ наступного. 

Обмеження, запроваджені Євросоюзом, змусять українських виробників розглядати інші напрямки експорту, зауважують аналітики USDA.

«Другою найліпшою альтернативою прибутковому ринку ЄС є Близький Схід, — вважають вони. ‒ Ціни на курятину там відновилися в І кварталі, що зробило експорт на традиційні ринки Саудівської Аравії та ОАЕ значно привабливішим».

Україна також збільшила свою присутність на ринках Туреччини й Іраку. Туреччина є однією з провідних країн світу з виробництва й експорту курятини.

«Більшість українського експорту до Центральної Азії та Іраку здійснюється через Туреччину. Через нижчу маржу ці ринки залишаються менш привабливими для українських виробників», ‒ зазначають в USDA.

Водночас очікується, що Україна скоротить імпорт м’ясних субпродуктів для внутрішнього споживання. 

Нагадаємо, про виклики сьогодення й готовність до них птахівників ітиметься на Міжнародному практичному форумі з промислового птахівництва «Poultry Farming: бройлер/несучка/індики».