Тваринництво

Свиноматки за комфортних умов їдять краще

Свиноматки за комфортних умов їдять краще

Для молочності свиноматки важливо правильно годувати її та примусити їсти. Для цього необхідно запровадити відповідний режим. У Данії в перші 7 днів після опоросу свиноматку годують двічі, щоб вона нечасто вставала, менше давила поросят. Згодом годують і 4-5 разів на день. Частіше задавання їжі ‒ вона більше з’їдає.

Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів головний технолог свинокомплексу агрофірми «Світанок» (Харківська область) Костянтин Бойко.

«У данців свиноматка з’їдає до 9 кг на день. У нас так поки що не виходить, ‒ визнав він. ‒ Щоб свиноматки краще їли, їм треба створити комфортні умови».

Так, слід стежити, щоб у зоні для новонароджених поросят температура була 30 °C, а у свиноматок ‒ 21 °C. Бо за 25 °C вона буде менше їсти.

«Ми ж поки що встановили тільки інфрачервоні лампи для поросят. Поступово модернізуємо свинокомплекс, який за радянських часів був відгодівельником для бичків. Загалом умови непогані, хоча від найкращих трохи відстаємо, ‒ зазначив Костянтин Бойко. ‒ Хотілося б на опоросі поліпшити умови утримання. На осіменінні вже повісили спеціальні лампи, що дає змогу дотримуватися світлового режиму 16 годин ‒ це сприяє приходу свиноматок в охоту. Маємо непоганий відгодівельник. От тільки систему кондиціювання треба встановити в різних секторах».

Як повідомлялося, агрофірма «Світанок» прагне отримувати по 38 живонароджених поросят на свиноматку на рік.