Агромаркет

Зниження цін на соєві боби врожаю-2024 було недовготривалим

Зниження цін на соєві боби врожаю-2024 було недовготривалим

Зниження цін на українському ринку сої, що переважало з початку вересня внаслідок активного просування збиральної кампанії та збільшення пропозиції сировини нового врожаю, було недовготривалим.

Про це повідомляє ІА «АПК-Інформ».

Вже з середини вказаного місяця ціновий тренд змінився на протилежний і за підсумками вересня вартість бобової підвищилась.

Серед факторів, що сприяли підвищенню цін, виступали перш за все підвищення вартості сої в українських портах, а також низька врожайність та погіршення прогнозу щодо виробництва даної культури в Україні. В таких умовах аграрії почали стримувати реалізацію сировини на внутрішньому ринку, особливо партій із високими якісними показниками. Натомість на ринку була присутня досить значна пропозиція соєвих бобів низької якості, через що покупці, які терміново потребували поповнення запасів сої для переробки, були готові підвищувати закупівельні ціни.

За підсумками вересня ціни попиту на соєві боби підвищились у середньому на 300-400 грн/т та станом на 30 вересня досягли меж 16500-18300 грн/т CPT.

Нагадаємо, переробники повертають виробникам сою через її погану якість.