Елеватор

Спеціальний конструктив зміцнює дах силосу

Стійкість та витривалість даху силосу залежить від багатьох факторів і є необхідною умовою експлуатації конструкції.

Про це йдеться у статті журналу The Ukrainian Farmer.

На покриття даху силосу діє велика кількість ультрафіолетових променів, рясні опади у вигляді дощу й снігу, послід від птахів. Це потребує універсального захисту. 

Компанія RIELA для дахів використовує покриття Magnelis®. Воно має унікальний хімічний склад, зокрема цинк, 3,5% алюмінію та 3% магнію. У разі виникнення подряпин поверхня затягується, спрацьовує ефект самовідновлення.  

Окрім корозії дах піддається механічному впливу. Це навантаження від вітру, снігу взимку, від ваги верхніх галерей і транспортерів, системи вентиляції, кабельної термометрії тощо. Якщо порахувати, це досить велике навантаження: наприклад, на кожен кабель системи термометрії зерно може тиснути з вагою до 1,5 т. Особливо це відчувається під час вивантаження, коли маса зерна опускається й тягне за собою кабелі. 

Аби усе це не впливало на стійкість і витривалість конструкції, інженери вирішили робити дах з кутом нахилу 25°, а також розробили спеціальний конструктив, що підвищує його міцність і надійність. 

Розрахунок навантаження складається для кожного силосу індивідуально, оскільки існують різні серії силосів (із різним обсягом зберігання) і різні за довжиною галереї, відповідно, тривають розрахунки навантаження не лише на дах, а й на всю конструкцію, і визначаються місця, де кріплять підпори для галерей. З 2016 року зменшилась кількість кро́ков і змінилась їх конструкція, завдяки чому силос став легшим і зменшилась його ціна. 

У період ожеледиці чи сильного снігопаду доводиться спостерігати падіння брил. Компанія RIELA розробила систему снігозатримувачів і розсікачів, яка запобігає такому обвалу. Силоси можуть комплектувати спеціальними сповільнювачами швидкості потоку зерна, який затримує та розсіює потік. Це зменшує розколення, роздроблення, трамбування сировини й покращує вентиляцію. 

Вентиляційні щілини забезпечують вільний обмін повітря під час завантаження та розвантаження силосу. Форму несних балок даху спроєктовано у формі жолобів для відведення конденсату з внутрішньої поверхні даху назовні. 

Нагадаємо, силоси RIELA захищені від корозії полімером завтовшки 0,2 мм.